"Времето днес ще е динамично, като този период обаче ще обхване единствено източната половина на страната, където в рамките на часове следобед се очаква развитието на гръмотевични процеси, с кратък валеж.

Възможно е при такава ситуация да паднат тук-там и градушки, но не си представяйте, че навсякъде ще има бури", уточни Николай Василковски.

"Напротив явленията ще бъдат доста локални, но по този фронт все пак ще има и резки усилвания на вятъра и в западната половина на страната съответно времето ще остане спокойно и слънчево", добави в ефира на NOVA синоптикът.

Температурите ще са доста високи и отново се очакват стойности в интервала от 34 докъм цели 39 градуса.

"В сила са предупрежденията за опасно високи температури, което означава само едно - трябва да пием повече вода през деня, особено в най- топлата част на денонощието. Вода обаче, не алкохол, а вода, запомнете това.

Ако следобед ожаднеете, в центъра на София от Българския Червен кръст раздават вода в няколко точки на столицата", каза още Ники.

По Черноморието с малка вероятност следобед също е възможно да превали и да прегърми, но не навсякъде.

Температурите и там остават високи - 31 градуса максимални стойности на температурата на въздуха и съответно 25, 26 на морската вода.

Вълнението днес е около метър метър и половина, а максимална височина на вълната ще е само по североизточните плажове.

В планинските родни курорти температурите също ще са високи като за планина - от 22 докъм цели 27 градуса, като слънчевите часове ще бъдат много повече.

През следващите дни преносът на горещ въздух продължава и температурите ще вървят стабилно нагоре, с много слънце.

"Очаква се около началото на следващата седмица да достигнем кулминацията на тази настояща гореща вълна с температури, които в обичайно топлите точки на България ще надминат съвсем с малко 40 градуса", прогнозира Василковски.