Седмицата започна със застудяване, по-ниски температури и сняг. Какво време ни очаква през следващите дни - на този въпрос отговаря синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин" по Bg On Air.

"Температурите в сутрешните часове са между минус 8° и минус 4°. По-студено е в София - около 7°, Пловдив - -6°, Плевен отново минус 6 градуса. Утре също ще бъдат ниски температурите. Но много бързо ще се повишат, дневните ще достигнат до 9-10 градуса", каза Янков, но успокои, че ще има затопляне през почивните дни.

"Слаби превалявания от сняг ще има в съботния ден, главно в Стара планина и в Източните Родопи. Времето ще бъде подходящо за високопланински туризъм, като изключим по-силните ветрове от северозапад на местата над 2 000 м. Пистите са в идеално състояние. По Средиземноморието ще бъде топло. И ако през почивните дни дневните температури варират между 4 и 10 градуса, при нашите южни съседи ще бъдат над 14°", допълни още синоптикът и поясни, че времето е подходящо и за пътуване на Балканския полуостров.

"А още в понеделник започва заоблачаване при нас. И във вторник ще премине облачна вълна със снеговалежи. Те ще бъдат повече в централните и северни части. Ще има снежна покривка и в Добруджа, но тя ще бъде полезна за опазване на посевите.

От 22 януари се очаква динамичен и продължителен период с преминаване на много циклони, най-сериозният е на 24-26 януари, в който ще има по-обилни снеговалежи и заледявания", коментира още той.