"Температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото на октомври температурите ще се задържат сравнително високи за сезона - с 3-4 градуса по-високи от климатичните норми.

Градусите тогава ще бъдат между 22 и 27", това каза синоптикът Петър Янков.

"Валежите ще бъдат оскъдни. Днес ще има превалявания главно в югоизточните части от страната.

Интензивните валежи в момента са в района на Волос. Циклонът изнася дъждовните облаци към Истанбул.

При нас максималното количество валежи ще бъде 5-6 л/кв.м в района на Южното Черноморие. Няма опасни валежи за нашия район", обясни Янков в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

В петък времето ще се стабилизира и в събота ще бъде подходящо за високопланински преходи и посещение на Черноморието ни. Максималните температури на въздуха ще бъдат 26-27 градуса. Следващите валежи ще бъдат в неделя, отново в Югоизточна България. В петък и събота времето в Гърция ще бъде подходящо за посещение от сънародниците ни.

Дългосрочните прогнози са за по-топло време в първата десетдневна на октомври. Периоди с превалявания и захлаждания евентуално са 5 и 6 октомври.

Сняг по планините може да се очаква в края на първата десетдневка на предстоящия месец - 10 и 11 октомври, стана ясно още от прогнозата на Янков.

Синоптикът посочи, че глобалното затопляне на Балканите се проявява със зачестяване на проливните валежи.

"Намираме се в процес на повишение на температурите. На Балканите има много бърза смяна на въздушната маса от топла към по-хладна. При тези чести смени се пораждат мощни купесто-дъждовни облаци. Зачестяват тези проливни валежи и ние трябва да вземем мерки", каза още Янков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук