До полунощ облачността от северозапад бързо се увеличи. След полунощ имаше валежи и гръмотевици на места над Западна и Северозападна България, а в сутрешните часове - и над Централна и Южна България. Такава е прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс") за четвъртък.

Минималните температури ще останат почти без промяна и ще са между 16° и 19°С. Най-високи ще са температурите в Дунавската равнина, Южна България и по Черноморието - между 17-21°С.

Денят в повечето райони ще започне с разкъсана облачност, но на отделни райони, предимно по планините ще превали и прегърми. Около обяд и следобед над планинските райони от Западна и Централна България отново ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Над тези райони валежите ще бъдат значителни. Дневните температури слабо ще се понижат и ще са между 29-32°С, малко по-високи в Югозападна България – до 34°С.

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за четвъртък . (Забележка: Очакваните валежи ще са на отделни места. Картата показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма)

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра, и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Явленията през следващите 24 часа ще са трудни за прогнозиране, поради по-сухия и задържащ слой във височина. Най-голяма е вероятността да се образуват бури около планините и високите хълмове. При пробиване на задържащия слой, клетките ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивни валежи, придружени от силна гръмотевична дейност. Бурите ще са с голям потенциал и на изолирани места, но могат да нанесат материални щети.

Времето в планините

Бъдете предпазливи, отново се очакват бури!

През нощта срещу четвъртък на много места в планинските райони от Западна и Централна България до сутринта ще паднат значителни валежи. След временно утихване на процесите, около обяд ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и в отделни райони, главно в Рило-Родопския масив, ще превали и прегърми. Възможни са значителни по количества валежи. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 23°, на 2000 метра - около 17°.

Времето по Черноморието

Времето ще  бъде предимно слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще са между 21-26°. Температурата на морската вода - 23-24°.

Времето в София

През нощта срещу четвъртък от северозапад облачността ще се увеличи и след полунощ на места ще превали и прегърми, но до сутринта процесите ще отслабнат.

Денят ще започне със слънчево време, но следобед е възможно да се развие купесто-дъждовна облачност и на отделни места в Софийската котловина да превали и прегърми.

Минималните температури ще са около 17°С, а максималните - до 30°С.

Времето на Балканите

Последователно преминаващи атмосферни смущения ще дестабилизират атмосферата над Балканския полуостров. Над отделни райони ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места около обяд ще превали и прегърми. Температурите ще се повишават.

Ако прогнозата ви е харесала, можете да я споделите и с вашите приятели. Нека да следим капризите на времето заедно.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната