Ние се дръпнахме от властта и останахме идеалисти, нямаме нищо общо с партия СДС. Това заяви Христофор Събев пред БНТ. Живите основатели на СДС се събрали на онлайн заседание за рождения ден на първата демократична партия у нас. 

Всички основатели и идейни вдъхновители от зората на демократичните процеси се разграничили от партия СДС с председател Румен Христов - "ние бяхме коалиция, остана онзи идеализъм. Ние се дърпахме от властта" - спомня си свещеникът.

Едва след това са дошли Иван Костов и РМД -та, прословутите 10% на покойния Александър Божков и така по стълбата на историята, спомня си той. Според Христофор Събев това, което не ни е отнела демокрацията е "свобода да вървим навън". Но уточнява , че заради пандемията това се е променило.

Свещеникът призна, че преди дни се е чул с кандидата за премиер Кирил Петков. Призовал го за морал и да служи на народа, и да не краде.

"Говорих с Кирил Петков – никога не съм служил на друга държава освен България, но не и на тайните служби", препратка към това да не се предава националния интерес направи Събев.

Като депутат в три народни събрания и председател на комисията по вероизповедания си спомня: "С мой поправки в Закона за вероизповеданията направихме Коледа и Великден официални празници. И премахнах девети септември като празник".

Комунизмът беше малкият антихрист, сега ще дойде големият – световния, уточнява свещеникът. За прословутите бдения и силата на вярата, не избледняват и спомените на Събев как е спасил мумията на Георги Димитров от мавзолея, за да може Бойко Димитров да я погребе.

Светият кръст  е свято нещо и политиците трябва да полагат и върху него клетва, както при Конституцията, защото измяната се наказва от Господ, категоричен е Христофор Събев

"Баба Гуси, архимандрит Августин се прекръсти целуна кръста и каза, че не е гей и умря. Пред господа не може да се лъже" - отбелязва един от идейните вдъхновители на СДС.

В петък 75 годишният свещеник ще направи бдение на познатото място пред бившия мавзолей на площад "Ал. Батенберг".