Хлебарка в дюнер, купен от благоевградчанка за синчето й, доведе до запечатване на заведението, пише струма.бг. Дюнерджийница се намира срещу сградата на съда и е част от една от най-известните вериги, които имат десетки обекти в цяла България и правят доставки по домовете. 


На 21 май на витрината бе залепено официално уведомление от Областна дирекция по безопасност на храните, че обектът е спрян от експлоатация до отстраняване на нарушените ветеринарно-санитарни, хигиенни и здравни изисквания.

„Колегите направиха проверката след постъпили сигнали в дирекцията, после разбрах, че в социалните мрежи е имало и снимка на хлебарка в техен бургер", каза вчера шефът на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов.


При проверката чак хлебарки не са били открити, но явно има нарушени хигиенни изисквания и обектът ще остане запечатан, докато не направи дезинфекция и дезинсекция на помещенията си. Съставен им е и акт, чиято стойност не е известна.

Според д-р Бащавелов това е единственото запечатано заведение в момента в Благоевград заради лоша хигиена. След като баровете и ресторантите бяха отворени с указание да работят само терасите им, част от проверките на неговите колеги са насочени към това спазват ли се отстоянията между клиентите, с маски ли е персоналът и дали се дезинфекцират маси и столове.

„При откриване на нередности правим устни забележки, но пълномощия да налага санкции и запечатва заведения, които не спазват тези изисквания на здравното министерство, има Регионалната здравна инспекция”, уточни д-р Бащавелов.

До момента в ОДБХ не са постъпвали сигнали, че част от кафенетата в Благоевград нелегално отвориха за клиенти и вътрешните си салони. Инспекторите нямат информация и за гласени през уикенда купони, но са категорични, че на такива събития трудно може да се гарантира спазване на дистанция от страна на посетителите.