Фирмата, която екзекутира телефон 112 - "Контракс" участва в консорциумът "БГ път", в който е и унгарската "Ай Сел Глобал Солюшънс" и протяга ръка към ТОЛ системата, разкриха пред БЛИЦ високопоставени източници.
Няколоко десетилетия поред държавата има един вечен абонат, който приоритетно, още от времето на правителството на Жан Виденов и с явната подкрепа на банкера Емил Кюлев, печели големите и вкусни хапки на бизнеса с обществени поръчки. Собственикът на фирмата „Контракс“ Йордан Йорданов отдавна е милионер от конкурси. След разстрела на патрона си Йорданов продължава да работи с вдовицата му Весела Кюлева и да печели поръчка след поръчка.

По информация на Агенция по Обществените Поръчки – „Контракс“ АД е изпълнител по 273 обществени поръчки (към август 2017 г.).

Дори по време на последния служебния кабинет на Огнян Герджиков абонатът си остава същият - „Контракс“ АД е основен получател на бюджета на министерството на образованието – 90% от похарчените 6 млн. лв. за доставка и сервиз на компютърна и периферна техника. През 2015 г. фирмата отчита оборот от 52 млн. лв., основно от обществени поръчки в рамките на България.

„Контракс“ са и един от най-големите усвоители на европейски пари в държавата - изпълнители по над 90 европейски проекта и са изпълнявали и участвали в проекти за обща стойност над 240 млн лв.
Коя обаче е най-знаковата поръчка на „Контракс“? Големият срам на фирмата е спешният номер 112. Макар един от последните доклади на одитори за дейността на „Контракс“ да обявява, че най-слабата страна на компанията е „липсата на добро решение в областта на софтуерните решения“, именно същите лица продължават да държат технологията на абсолютния провал 112.

Спешната централа бе създадена за 34 млн. лв. След гаранционната ѝ поддръжка излизаше около 2 млн. лв. годишно, но от 2015 г. насам не са влагани нови средства в поддръжката й. В последния месец, след поредните смъртни случаи заради забавяне на екипи, МВР заяви, че предприема бързи мерки за ремонт на тел. 112. „Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това, от своя страна поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, признават от силовото ведомство.

Телефон 112 работи на авариен режим, категорични са и диспечерите. При спешно обаждане на компютрите им не пишело кой откъде звънни. Липсвал дори и телефонният номер - ако при необходимост се наложат уточняващи въпроси към подателя на сигнала, операторите не могат да го наберат повторно. „Бъркат се адреси, градове, улици, номера. Понякога на тел. 112 се записва адрес в друг град, след като има дублиране на улици и номера. Например, операторите записват адрес в София, но същата улица и същия номер ги има и във Варна и екип на Бърза помощ отива там, а пациентът в София остава да чака”, кометираха пред медиите от системата.

На диспечерите често им се налага да записват подадените сигнали на ръка, за да изпратят екип. „За телефон 112 знам, откакто влязох в кабинета, където има папка, на която с големи букви пише 112, и знам, че е проблем. Изтекла е гаранцията, няма поддръжка”, призна дори вътрешният министър  Валентин Радев. Според него сега може да се наложи изграждането на изцяло нова система 112. Експерти обясниха, че проблемът е можело да се реши с 3 млн. лв. още преди 2 години. Предишният вътрешен министър Румяна Бъчварова обаче тогава твърдяла, че МВР няма откъде да намери парите.
Доста любопитен факт е, че търговският директор на „Контракс“ се казва Яко Пилософ, а неговия брат - Владимир Пилософ е едно от последните назначения на бившия министъра на здравеопознатео от Реформаторския блок  Петър Москов - като директор на печално скандалния фонд за лечение на деца. Връзката е още по-дебела обаче – ако софтуерът на 112 е на „Контракс“, то самият център е изграден от „Сименс Електрон прогрес“ – същата компания заради която в крайна сметка Москов е изхвърлен от партията си ДСБ, а скандалът за обществената поръчка за медицинка апаратура, дадена на „Сименс“, почти го катурва от министерското кресло. Очевидно на Москов проблемите със 112 въобще не са му правели впечатление. Напротив, чудел се е как да угоди още повече на шефа на обществените поръчки у нас, нищо че лошите му практики в крайна сметка са на живот и смърт.
Още една връзка доказва, че компанията „Контракс“ ще получи поредна награда, дори след провала на 112.

Втората фирма в консорциума „БГ Път“ е собственост на унгарския милионер Габор Емори.Бърза справка показва, че в Унгария „Ай Сел Глобал Солюшънс“ е получила директно изграждането на тол системата, без да има никакъв опит в технологиите и в бизнеса. След тази поръчка Емори влиза в списъка на 30-те най-богати унгарци, според издание Форбс. Интересно на кое място по богатство е Йордан Йорданов в родната класация. Може би от Форбс изчакват да мине и поръчката за тол системата, за да са максимално актуални.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!