Александър Иванов от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП влязоха в ожесточен спор относно Бюджет 2020 в сутрешния блок на Нова тв.


Според социалиста Румен Гечев, известен с пенсиите от три долара по времето на Жан Виденов и кризисната зима, страната ни е на дъното, а румънците са в пъти по-добре от нас.

Повече от 15 минути, червеният депутат не спря да хвали румънците и да се сравнява с тях, като според него делът на инвестициите в Румъния е в пъти по-голям от България, бюджетът за идната година ни гарантира стабилно изоставане.

Гечев обаче бе остро контриран от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. 

Първенци сме в ръста на доходите в Европа и по средна работна заплата. Надявам се с този ускорен растеж да успеем да ги догоним по доходи, заяви депутатът от ГЕРБ.

По думите му правителството си е поставило за цел в края на мандата през 2021 година, средната работна заплата да достигне 1500 лева.

Покупателната ни способност е над средното ниво за Европа.

Ако ни удари криза, има буфери в бюджета, каза Александър Иванов.
 

Почти половината от БВП минава през бюджета. Българското правителство е заложило този дял да слезе на около 35%.

Това означава, че влизат около 12 милиарда лева по-малко в бюджета, отколкото е европейският стандарт, каза Гечев.

По думите му делът на инвестициите в Румъния е в пъти по-голям от България.

Според него бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане.

"Вие, социалистите, вместо да гледате в джоба на другия, на румънците, гледайте в нашия. Пенсиите от 3 долара сега са 200 долара. Така че когато говорим за един равен старт, като видим пенсиите, мисля, че успехите на правителството са видни", възпротиви се Иванов.