Последното заседание на пленума на ВСС не мина без скандал. Скандално известната кадровичка Соня Найденова реши, че и на изпроводяк може да се изпокара с колегите си. Повод за повишаването на напрежението на съвета стана неин коментар на изявлението на представляващия ВСС Димитър Узунов, пише "Монитор".
По-рано Узунов заяви пред bTV, че Найденова вече е взела 98% от 20-те брутни заплати, а сега „продънва ушите ни, че се отказва“.
„Когато тя беше представляваща, по решение на ВСС получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на съвета. Като представляваща не й виждахме очите във ВСС. Тя обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство“, каза още Узунов пред телевизията.


На заседанието на пленума Найденова поиска твърдението, че е вземала повече от другите, да бъде повторено. „Вие кажете получавали ли сте“, отвърна Узунов. Найденова го обвини, че е прекрачил „границата на добрия тон“ и заяви, че не е получавала повече от останалите членове на съвета и се закани, че разполага с достатъчно правни средства, за да защити доброто си име. Спорът бе прекъснат от министъра на правосъдието Цецка Цачева, която председателстваше заседанието. „Това е извън дневния ред. Ако сте искали да има дебат по темата, да го бяхме въвели в точка“, каза тя.

Още в началото на заседанието членовете на съвета отхвърлиха предложението на председателя на ВКС Лозан Панов ВСС и комисиите му да направят отчет за свършеното през последните 5 г., може и устно. „Нямаме готовност за такова нещо“, заяви председателят на ВАС Георги Колев. С 10 гласа „против“ и 9 „за“ предложението на Панов бе отхвърлено.

На заседанието стана ясно, че ВСС е номиниран за наградата Кристални везни на правосъдието на Европейската комисията за ефективност на правосъдието (CEPEJ) заради проекта му с Министерство на образованието, по който съдии и прокурори обучиха хиляди ученици в страната. Наградата ще бъде връчена по време на мандата на следващия ВСС, който започва на 3 октомври.
“Нека времето да бъде съдник на делата ни“, каза пред журналисти преди началото на последното заседание Незабравка Стоева.