Не минава седмица без да разберем за ново фалшиво видео, което обикаля социалните мрежи - досущ като истинско. Политици, артисти, журналисти рекламират какво ли не без дори да подозират.

Лесно или трудно - как се прави едно такова видео и колко струва?

Скорошен случай от Гърция разбуни духовете - 14-годишна отлична ученичка беше замесена в скандално порнографско видео.

"Учителите звънят на семейството и казват „Дъщеря ви е замесена в секс-скандал, нейни голи видеа обикалят чатовете на учениците. Момичето беше страшно притеснено, трябваше да се обяснява и оправдава, че това не е истина. Нейните приятели не бяха на нейна страна.

Повярвали са, че това видео е истина. А всъщност някой е взел снимките и от Instagram и ги е монтирал по много достоверен начин в порнографско видео.

Най-притеснителното е, че когато разследвахме докрай случая, разбрахме, че извършителят е неин съученик, който просто искал да и навреди, да изпъкне пред останалите с това, че е съсипал репутацията на едно умно, старателно момиче с добри оценки", заяви Кели Йоану, изпълнителен директор в Институт по киберсигурност.

Това е 10-ият такъв случай в Гърция от началото на годината. След него идва въпросът щом ученик успява да направи едно фалшиво видео, което да изглежда като истинско, колко лесно или колко трудна е тази задача.

От NOVA направиха опит с гласа и образа на водещите на „Здравей, България”. За целта избираме експерта по киберсигурност Симеон Нгуен, който да монтира откъси от видеа с Мира Иванова и Виктор Николаев.

Той споделя, че ще са му нужни не повече от 2 часа. След по-малко от час вече чуваме гласа на Виктор Николаев.

"Ако реалният запис не е достатъчен, може да се създадат допълнителни, с различни вариации в отговорите. Така да имаш подготвени 10 различни отговора, така че каквото и да ти кажат, да си подготвен и при отговора - пускаш каквото ти трябва", обясни Нгуен.

Той сподели интересна ситуация.

"Изпълнителен директор получава обаждане от фирма- партньор, откъдето го молят да преведат пари към друга компания, към друга банкова сметка. Коства им 230 000 евро. Честно казано, всеки може да го направи за радост или нещастие, стига да има 20 долара, които може да отдели", посочи той.

"Само трябва да можеш да влезеш в интернет. Няма толкова специфичен глас, който да не може да бъде репликиран. Подкастите, където единият човек може да се изкаже в по-дълго интервю, са перфектни", допълни експертът.

В ГДБОП все по-често получават сигнали за дийпфейк видеа.

"През последните месеци зачестиха случаите. Има няколко интернет сайта, които срещу заплащане предлагат подобна възможност – да бъде създадено видео", обясни Владимир Димитров от отдел „Киберсигурност”. Или иначе казано за по-малко от 40 лева – можеш да си позволиш да бъдеш и Мира Иванова, и Виктор Николаев – и всеки, който има достатъчно видеа в интерент.

Според Симеон Нгуен такива софтуери към момента са законни. Все още няма регулации, които да го забранят, но Европейският съюз работи над това.

Експертът изпробва друг софтуер, за да обработи гласа на Мира Иванова.

"Каквото ти напишеш, това може да го накараш да каже – без значение колко е брутално, нецензурно, уронващо репутацията. Започват да се появяват и софтуери, които се опитват да засичат дали такива видео или аудио файлове са фалшиви. Те все още са в много начална фаза и не е 100% сигурно дали ще успеят да се справят с видеата", обясни Нгуен.

След качване в такава система обаче тя не го засича като фалшиво.

"Технологията не е перфектна все още и на моменти ще се види как устните не са синхронизирани с аудиото – има някои неточности, мигания. Критичното мислене е най-доброто, което можем да направим. Ако на някого много спешно му трябва нещо да се случи на момента и е подозрително – по-добре проверете втори път и не се доверявайте просто ей така на обаждания", призова той.

И ако тук технологията все още има накъде да се развива, и има ясни белези, които подсказват, че видеото е фалшиво, в Гърция дори киберекспертите се притесняват - все по-трудно е да се различи неистинско от реално видео.

Така гръцки "ало" измамници успяват да излъжат една майка, че чува собствения си син по телефона.

"Отиват при нея и казват: "Трябва да дадеш всичките си спестени пари, защото синът ти е пострадал в катастрофа, в болницата е и трябва да му се направи спешна операция".

Жената не им повярвала в началото. Но те казали – "ето, сега ще му звъннем".

Престорили се, че звънят на някой, който просто пускал преправени записи с глас, досущ като този на момчето. Той е бил взет от негови видеа в социалните мрежи. Жената наистина повярвала, че това е нейният син, който в този момент е в болница", разказа гръцкият киберексперт Кели Йоану.

Дала всичките си пари. Близо 10 000 лева. Отдавна похарчени от измамниците. В по-голяма част от случаите в Гърция извършителите на дийпфейк измами, още са на свобода.

Защото огромна част от тях са ученици и законът ги защитава. А децата и родителите, които са жертви на тази технолоия, казват, че живеят в нова реалност. Вече не вярват нито на ушите, нито на очите си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук