Апелативна прокуратура-Бургас е отменила отказа на окръжния прокурор за образуване на наказателно постановление срещу ексмитничаря Николай Костуров, който е заподозрян за участие в канал за трафик на пестициди през ГКПП Малко Търново, съобщава „Флагман“.
 

След като се е запознал с всички доказателства по делото обвинителят от апелативната прокуратура Йордан Дичев е върнал досъдебното производство на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура със становище, че са налице достатъчно данни за образуване на наказателно производство по чл. 282 – за длъжностно престъпление.
 
Срокът на разследването е удължен до средата на октомври. Много е вероятно Костуров да бъде привлечен като обвиняем, сочи неофициална информация.
 
За случая на Николай Костуров до този момент се знаеше твърде малко.
 
На 23 юни 2018 година при операция на сектор „Икономическа полиция“ към ОД на МВР в Бургас и РУ Малко Търново са спрени три автомобила и един микробус, които са били натъпкани с контрабандни пестициди за земеделието – над 3 тона.
 
Арестувани са шофьорите, извършили трафика, а по-късно и митничарят Николай Костуров. Първоначално са задържани още двама негови колеги от митницата.
 
При разследването е станало ясно, че става въпрос за химическа продукция за селскостопански производители, която се е транспортирала без документи от южната ни съседка и пласирала до крайния клиент на пазара. Трафикът е извършван в големи количества.
 
При разбиването на канала е установено, че въпросните автомобили са преминавали редовно през пункта. От началото на 2018 година до 23-ти юни е констатиран чрез видонаблюдение  интензитет на пътуванията.
 
Според разследващи загубите за бюджета са огромни, щетите възлизат на стотици хиляди левове, защото трябвало да се платят немалки мита за вноса на продукция.
 
Освен това вносната стока не е минала през контрол на БАБХ и не е известно какви поражения е нанесла на продукцията и почвата на селскостопанските производители.
 
В последната партида, която е спипана от Икономическа полиция, е установено, че тези пестициди, са забранени за употреба на територията на ЕС.
 
По делото са приложени и записи от видеокамерите на граничния пункт, които давали основания да се смята, че проверките, извършвани от Костуров на въпросните автомобили са  фиктивни.
 
Ясно се виждало как той отваря багажника, но не поглежда изобщо, сякаш се страхува, че може да види нещо, което не трябва.
 
Негов колега е видял, че Костуров извършва фиктивна проверка на четирите автомобила, спипани на място с пестициди.
 
Николай Костуров е от Малко Търново, работи в системата на митниците от доста време, сам е напуснал след избухването на скандала. Костуров е стигнал до началник смяна и бил един от важните служители на пункта.
 
През 2018 година, малко преди разбиването на канала, той е оторизиран да отговаря и за превенцията срещу трафик на пестициди през пункта, преминал е обучение по линия на Европол и е бил наясно с опасността от навлизане на неясни химични съединения от Турция на европейския пазар, показва досието му в Агенция "Митници".