Социално слаби пазаруват с помощите си за отопление плазми, таблети и смартфони вместо дърва и въглища. Други пък изразходват парите за дрехи, храна, цигари и алкохол, показа проверка на „Монитор“.

Така в един от случаите в град Златарица самотен баща, живеещ с двете си дъщери на възраст над 30 години, които през живота си никога не са работили, получили общо около 1500 лв. помощи за отопление.


Семейството повече от година няма ток в къщата си заради неплатени сметки. Още на следващия ден, след като получили помощта за отопление обаче, щерките се появили облечени със скъпи дрехи, прически, професионален грим и с не един, а с по два мобилни телефона всяка.

А седмица по-късно в кръчмата бащата започнал да се жалва, че помощите свършили и така и не могли да си платят 30-те лева задължение към енергото и ще стоят трета зима без ток вкъщи.

От Регионалната дирекция на Агенцията за социално подпомагане във Велико Търново уточниха, че извършват своевременно насрещна проверка на всяко подадено заявление за енергийни помощи. Те обаче не могат да контролират имащите право на помощи за какво харчат отпуснатите им средства.

Сред най-честите причини за отказ на помощи за дърва са по-голям размер на дохода, наличието на фирма, наличие на втори имот, получено дарение или липса на регистрация в Бюрото по труда, добавиха оттам.

Във Варна също има десетки сигнали, че парите за енергийни помощи се харчат за друго, включително за алкохол и цигари. Това обаче трудно се установява и най-вече след сигнали на съседи или недоволни членове на семейството.

При много от случаите пък се установява злоупотреба с данните, посочени в декларациите за получаване на помощи за отопление, припомниха от местните социални служби.

До неотдавна ежегодно помощи за отопление получаваха и голяма част от ало измамниците от горнооряховския кв. Калтинец, участващи в телефонните измами и собственици на 3-етажни къщи и лъскави поръчкови автомобили.

След поредицата от акции срещу тях сега самите ало измамници вече се отказали да подават молби за помощи.

В Регионалната дирекция Социално подпомагане В. Търново са подадени 11 9111 заявления за помощи за отопление. Отпуснати са 9616 помощи, а е отказано на 1974 кандидати.

По общини отказите са: В. Търново 252, г. Оряховица – 174, Лясковец 128, Елена 187, Златарица – 109, Павликени – 236, Сухиндол – 17, Свищов – 416, П. Тръмбеш – 204, Стражица 201, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане.

Черният пазар на дърва в Шумен пък умря и на практика вече не може да се купят евтини цепеници за огрев от ползващи енергийни помощи, показва проверка на "Монитор".

До миналата година жители на кварталите "Бялата пръст" и "Витоша" в града са доставяли дърва за огрев на цена под пазарната. Дървата идваха от помощите за отопление, които социално слаби получават всяка година.

Според социални работници обаче през последната година обаче контингентът им масово се прехвърлил от твърдо гориво на електричество и вече получават парични помощи за ток.

Сумата, която получават за този сезон, е 495,80 лева. Самите роми от двата квартала признават, че част от помощите харчат за ток, с друга покриват други нужди.

Отоплението с електричество е преобладаващо за кандидатите за помощ от Шумен и Нови пазар. Пари за твърдо гориво тази година ще получат 9112 души, дърва в натура 777, 694 помощ за ток, а 11 за газ.

Общо одобрените заявления са 10 594, отказ са получили 1965. Енергийни помощи в дърва все още предпочитат жителите на малките населени места в областта.

Във Варна до средата на октомври пък са подадени над 26 000 молби за енергийни помощи, заяви шефката на дирекция „Социално подпомагане“ Адриана Григорова.

Крайният срок за подаване на молби за отпускане на тази помощ изтече на 31 октомври и се очакваше броят на молбите да се увеличи.

За периода от 1 юли до 23 октомври 2020 г. включително в страната са приети общо 332 763 заявления за целева помощ за отопление през сезон 2020/2021 г. Издадените заповеди за отпускане на помощта са 260 043, на обща стойност 128 929 319,40 лв.

В сравнение със същия период на 2019 г. се отчита увеличение на броя на приетите заявления с близо 12,69%, а на отпуснатите помощи с 12,63%, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Монитор“.

Оттам припомниха, че помощта се отпуска за период от пет месеца, обхващащ периода от ноември тази година до март 2021 г. включително.

Размерът на целевата помощ за предстоящия отоплителен сезон е 99,16 лв. месечно или 495,80 лв. за петте месеца. За миналия отоплителен сезон помощта е била в размер на 93,18 лв. месечно или 465,90 лв. за петте месеца.

Достигането на помощта до повече хора в затруднено положение се дължи на предприетите действия за промяна в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление през миналата година с оглед осигуряване на по-добра социална закрила на най-уязвимите групи.

Eжегодното увеличение на пенсиите от 1 юли не се отразява на правото на достъп до този вид помощ, тъй като при определяне правото на достъп размерът на пенсиите, определени след 1 юли 2008 г., се намалява с корекционен коефициент. За настоящия отоплителен сезон коефициентът е определен на 1,561, с което се покрива нарастването на пенсиите от 1 юли тази година с 6,7%. За сравнение за миналия отоплителен сезон този коефициент беше 1,463.

Добавката от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери не влияе при определяне правото на целева помощ за отопление, тъй като еднократните компенсации към пенсиите не се считат за доход при преценката за отпускане или отказ на социални помощи, обясниха още от Агенцията за социално подпомагане.