Десетки тонове зеленчуци с остатъчни количества от забранени пестициди са хванати при опит да се внесат в България от Турция. Немалко количества обаче са минали без проблем граничния пункт и са пласирани в търговската мрежа.  Това става ясно от информацията, подадена към Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС - RASFF.

На 3 юли при граничен контрол е задържана пратка със сладки пиперки от Турция, с остатъци от активното вещество диафентиурон в доза 0,059 мг/дка.  В друга пратка от Турция са хванати пресни пиперки, също пръскани със забранения карбендазим.

Аналитичният резултат е показал наличие на 0.343 мг/кг. Във фъстъци с черупки с произход Китай пък са установени отровни афлатоксини. Предприети са действия за унищожаване на замърсените зеленчуци. Още преди няколко години бе отчетено, че в чушките, внос от Турция, има най-високо съдържание на остатъчни пестициди, следвани от доматите. 

При официален контрол на пазара при замразени броколи, внос от Полша, е открито активното вещество хлорпирифос, познато като Дурсбан за борба с вредителите. Анализът е отчел съдържание на 0.258 мг/кг. Същият препарат е открит и в турски чушки в доза 1.158 мг/кг.

За инсектицида е доказано, че причинява трайни вреди на мозъка на деца, които се намират в утробата на майка си. В ход е изтегляне на количествата от търговската мрежа, уточнява Марица.бг. 

Българската агенция по безопасност на храните стартира масирани проверки във фитнес зали и магазини, където се продават хранителни добавки. Причината е, че във Великобритания и Ирландия е хванат произвеждан у нас млечен шейк на прах, спадащ към категориите диетични и обогатени храни и хранителни добавки.

Представлява суроватъчен протеин и се използва широко от спортисти и най-вече от тинейджъри, които искат бързо да правят мускули. След направения във Великобритания анализ са открити недекларирани значителни количества соя (61,1 мг/кг), а рискът се определя като сериозен.

Соята не би трябвало да присъства в подобен род функционални храни. Недекларирането носи здравен риск, защото в установените концентрации соята може да активира алергична реакция. На територията на Великобритания и Ирландия са предприети действия за незабавно изтегляне на проблемния продукт от пазара.