Храни с изтекъл срок на годност са били съхранявани с години в склада на фирма "Елис" във Велико Търново. Това стана ясно по време на днешното заседание в Районния съд по делото, в което търговецът обжалва глоба от четири хиляди лева, наложена от Агенцията по безопасност на храните.

Близо 8 тона негодни храни намери Агенцията по храните през юни тази година в основното помещение на великотърновския склад, съобщи БНР. Бракуваните храни и други стоки с изтекъл срок на годност са били съхранявани години наред, заедно с редовни храни, посочи в съдебна зала служителка на склада.

Д-р Станимир Спасов, директор на Областната агенция по храните, коментира: "Тези храни са бракувани и той трябва да ги унищожи по възможно най-бързия начин. С години не може".

Никола Атанасов, адвокат на търговеца, е категоричен, че бракуваните храни не са продавани: "Не са установили каквато и да е било част от констатираните храни с изтекъл срок на годност да са разпространявани в мрежата".

Делото беше отложено за 5 ноември. Ако съдът не поиска експертиза на храните, до няколко дни те ще бъдат унищожени, заявиха от Агенцията по храните.