Светът на белкантото се готви да отбележи 90-ата годишнина от рождението на Николай Гяуров. Готви се и България. На 29 ноември в Зала 1 на НДК ще пеят баси от световна класа. Паата Бурчуладзе от Грузия, Робърт Лойд от Великобритания, Роберто Скандюци и Джакомо Престиа от Италия, Рафал Сивек от Полша, както и българите Орлин Анастасов и Димитър Станчев ще бъдат представени от Елена Гяурова - дъщеря на великия български бас, и от Орлин Анастасов - негов най-изявен български последовател.
Те ще влязат в ролята на домакини и водещи на концерта спектакъл, посветен на Николай Гяуров. Любопитното е, че Елена Гяурова се изявява като драматична артистка в Италия, а в България идва много рядко. Световните баси ще изпълнят в чест на своя български колега и учител най-известните и най-обичаните басови арии, с които Николай Гяуров е покорявал сърцата на публиката по целия свят 

Солистите неслучайно избраха за свой музикален партньор Русенската филхармония. Концертът спектакъл ще бъде подготвен и дирижиран от световноизвестния диригент Йордан Камджалов. 

Дължимото на Гяуров ще отдаде и Софийската опера. На 20 септември от 19:00 часа тя ще открие новия си сезон с галаконцерт, посветен на 90-годишнината на легендарния бас. Режисьор на концерта е Вера Петрова - дъщеря на друг голям бас - Петър Петров. Ще дирижира маестро Елио Бомкомпани. Малцина обаче знаят, че точно със Софийската опера е свързана обида, която Гяуров трудно преглътнал. 

За неприятните преживявания разказва големият наш оперен режисьор проф. Светозар Донев: “Еуфорията около 10 ноември продължаваше. В операта дойдоха ревизори - мъж и жена. Съставиха ми акт за голямо нарушение, извършено през десетте години, в които ръководех театъра. Имало 7 души артисти, които живеели в чужбина, идвали да пеят в Софийската опера и получавали редовни заплати. Трябвало да ги уволня в момента, в който съм бил назначен за директор. Ставаше дума за Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Александрина Милчева, Гена Димитрова, Димитър Петков. 

Според ревизорите трябвало да ги уволня. И понеже не съм го направил, съм нанесъл щета на държавата и Операта за 1 млн. лева

Глобиха ме три заплати и ме дадоха на прокурор. И аз, и певците бяхме дълбоко засегнати. Всички си подадохме оставките, само Гюзелев не я подаде веднага, а след няколко месеца. Него го уволниха, после го връщаха, голям цирк падна”.

По онова време Гяуров е в силата си. Пее по целия свят. Статутът и на седмината е по-специален. Те разнасят името на България по всички краища на планетата. Прокурорът привиква директора проф. Светозар Донев. А той от своя страна търси помощ от бившия министър на културата Георги Йорданов. 

“Не знам точно какво направи Георги Йорданов, но проблемът бе решен. Прокуратурата излезе след 6-7 месеца със становище, че няма престъпление. Аз не се върнах в Операта, останах само професор в Музикалната академия. Имах страхотен адвокат. Той се информира за размера на хонорарите на Гяуров и другите шестима от Миланската Скала, Метрополитен и Ковънт Гардън и написа до прокуратурата предложение: “Светозар Донев, ако беше уволнил певците, то те е трябвало за изнесените представления у нас да получат хонорари като в световните театри. Предлагам Светозар Донев да получи премия за валутни икономии”.

Обидата и огорчението за Гяуров са огромни Временно Михаил Ангелов оглавява Операта, после на негово място идва Руслан Райчев.

“В пресата никой не защити нито мен, нито световните певци. Единствен Александър Абаджиев написа статия в наша защита във в. “Вечерни новини“. А с Гяуров си останахме приятели до смъртта му. Играл е в моя постановка на “Борис Годунов” на софийска сцена. Имахме прекрасно художествено единомислие. Творческият процес по време на репетициите за мен е незабравим. Много се обичахме и ми е мъчно, че си отиде толкова рано. Дано е преглътнал обидата”, казва професор Светозар Донев. 

Клара ДИМИТРОВА 
/вестник "Над 55"/