Празниците са любимото ни време в годината. Освен че се отдаваме на почивка и срещи с близки и приятели, пътувания, обичаме да казваме, че тогава си „отпускаме душата“. Отпускането преминава в обилно хранене, консумация на алкохол, по-малко физическа активност.
Както след всеки празник, така и тази година е време да помислим как да детоксикираме тялото си. Ето няколко храни, които да включите в менюто си за повече здраве.

Семена от чиа за здрав стомах

По време на празниците, освен че прекаляваме с консумацията на храни, преобладават мазните, тежките ястия, пикантните, към тях добавяме сладкиши, сушени плодове, ядки, алкохол.. Всичко това е стрес за храносмилателната система. За да възстановим работата ѝ, ние се нуждаем от здравословни фибри, като семена от чиа. Тях може да добавяте в кисело мляко, отново към смути напитките ви. Чиата е много полезна за сърцето, за контрола на кръвната захар, за редукция на теглото.

Яжте грейпфрути

Един от най-добрите начини да се детоксикирате след празниците е като добавите към менюто си грейпфрут. Освен че помага за редуцирането на килограмите, цитрусовият плод съдържа големи количества витамин С, който е мощен антиоксидант. Освен това консумацията му засилва имунитета и намалява апетита.

Четете още полезни диети, режими и съвети на zdrave.to.

Хапвайте авокадо

Време е да подадем на тялото си здравословни мазнини. Такива се съдържат в добри количества в авокадото. Също така, то е един от най-добрите източници на глутатион, което помага за защита на вашите клетки и повишава детоксикацията на черния дроб. Освен това консумацията на авокадо ще ви осигури добри количества витамини А и Е и може да го включите в следпразничната си диета.

Пийте зелен чай матча

Знаете ли, че японците пият около 700 мл чай матча дневно? Тази напитка има редица ползи за здравето, а след празничното хапване и пийване, черният дроб може да се детоксикира именно с нея. Консумацията на матча спомага за синтезирането на един много важен антиоксидант – глутатион, който предпазва чернодробните клетки. Матча може да добавяте и към вашите смути напитки, сладкишите, които приготвяте.

Куркума

Куркумата се използва в индийската кухня още от древността. Тя има силни лечебни свойства и може да помогне на организма да се детоксикира след празничното обилно хапване. 

Подправката е богата на важни антиоксиданти, които елиминират голяма част от токсините и вредното въздействие на свободните радикали. 

Куркумата стимулира функцията на черния дроб, жлъчката, подобрява храносмилането, грижи се за здравето на сърцето и други. Може да я добавяте към по-леките ястия или да си приготвите чай с нея.

Зелени зеленчуци

Спанак, броколи, зеле, билки.... Всички те имат способността да прочистват тялото от излишния холестерол. 
Ето защо след празниците си пригответе нещо вкусно със зелени зеленчуци, леко и без особени усилия влезте във форма.

Източник: az-jenata.bg