В неизвестност остават трима моряци от потъналия във водите на Черно море и на около 25 мили от бреговете на Румъния моторен кораб MOHAMMED Z (IMO: 8805078).

8 души от екипажа бяха евакуирани от плаващия под флага на Коморските острови кораб MICHEL (IMO: 8900684), извършващ преход от Одеса за Варна. Спасените моряци бяха прехвърлени от MICHEL на катери на румънския Морски спасително-координационен център и Гранична полиция.

Критични часове: Румънските ВВС с извънреден ход след драмата в Черно море

Тази сутрин MICHEL пристигна във Варна с видими щети по носа, което е основа за обосновани предположения, че той е участвал в сблъсък с MOHAMMED Z и това става причина за потъването на втория плавателен съд, съобщава Maritime.bg.

Трагедия в Черно море, кораб потъна!

Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък.

Морска администрация се качи на „Michel“

Представители на Дирекция „Морска администрация“ се качиха на борда на моторен кораб MICHEL, който тази сутрин около 0830 ч. застана на 5 к.м. в Пристанищен терминал Варна – Изток с транзитен товар от Украйна.

Капитанът на кораба вероятно ще бъде разпитан.

Съдът е участвал в сблъсък в Черно море. Предполага се, че това става причина за потъването край Румъния на плаващия под флага на Танзания кораб MOHAMMED Z.

Трима моряци от екипажа – граждани на Сирия, остават в неизвестност.

Вчера около 0400 ч. MOHAMMED Z подава сигнал за бедствие, когато се намира на около 25 морски мили източно от бреговете на северната съседка.

8 моряци от екипажа се евакуират успешно и са приети на борда на MICHEL. По-късно мъжете са прехвърлени на катери на румънския Морски спасително-координационен център и Гранична полиция. Един от тях е настанен в болница.

Продължава операцията по търсене и спасяване на лицата в неизвестност. През вчерашния ден в нея бяха активирани четири плавателни съда на румънските служби, както и хеликоптер.

Румънските власти не разпространиха информация за причините, довели до гибелта на MOHAMMED Z.

Екипажът на „Michel“ е съставен от моряци от Турция, Грузия и Азербайджан

Екипажът на „Michel“ е съставен от моряци от Турция, Грузия и Азербайджан. Капитанът на кораба е турски гражданин.

Корабът за генерални товари MICHEL (IMO: 8900684) е построен през 1990 година. Плава под флага на Коморските острови. Съдът има дължина 109,88 метра, широчина 16,46 метра и дедуейт 5444 тона.

Справка в система Equasis сочи, че мениджър и собственик на кораба са базирани в Турция компании.

Последна инспекция на кораба е проведена в Коджаели по MMoU в началото на месец май т.г. Установени са 6 несъответствия, които не са станали причина за задържане на плавателния съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!