Топлото време и почивните дни преди коледните и новогодишните празници изкараха хората от домовете им. Както БЛИЦ писа въпреки ограничителните мерки заради коронавируса и без да се интересуват от върлуващата зараза с коронавирус, която дневно отнема десетки животи у нас и челната позиция на България по смъртност в Европейския съюз заради болестта, софиянци пазаруват на талази в голяма верига магазини.

Освен в столицата обаче невиждана опашка се изви в Пловдив тази вечер, съобщава Plovdiv24.bg. Десетки младежи чакаха реда си, за да стъпят на ледената пързалка на площад "Централен" в града под тепетата.

Входът е 8 лева, наемът на кънки е 2 лв., а ползването на т.нар. пингвин до 40 минути струва 10 лева.

Ползването на гардероб е само левче, но клиентите дължат 5 лв. депозит за самия ключ. Пързалката работи от 10,00 до 22,00 ч., като между отделните сесии е предвидено време за почистване и почивка.

Заради сигнали, че не се спазват мерките обаче масирани проверки във всички търговски обекти започват в цялата Пловдивска област, съобщава "Трафик"Областният управител Дани Каназирева заяви, че от утре екипи на РЗИ и МВР ще проверяват търговските обекти дали спазват заповедта на здравния министър и Областния кризисен щаб.

„Получихме множество сигнали за неспазване на мерките и неосъществяван контрол в магазините.  В началото, когато въведохме мерките, всички търговски обекти проявиха разбиране и спазваха мерките.

Имаме установен брой посетители за всеки един обект според големината. В Пловдив дори наложихме по-строги изисквания за броя клиенти, отколкото е заповедта на здравния министър. Днес също е имало проверки от РЗИ, като преди всичко клиентите не са спазвали отговорно поведение”, каза Каназирева.

От заповедта на Областния медицински щаб се вижда,че глобата на търговски обекти, които не осигуряват чрез организация на дейността си  дистанция между клиентите от 2 метра ги грози санкция от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение – глобата е до 5000 лева.

Някои от обектите дори имат лимит за допускане на хора по едно и също време.