Проблемът не е в интернет, а в дезинформацията в мрежата. Това заяви ръководителят на отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба Светослав Василев по време на втория международен форум „Заедно срещу кибертормоза на деца”, организиран от Българска академия за сигурност и „Стандарт” в София.

Дискусията бе под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

В България има обширна мрежа от сайтове за руска пропаганда, каза Василев. И благодари на ДПС, че партията единствена е привлякла общественото внимание върху проблема и е сезирала ДАНС и МВР.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски изпрати сигнал до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, до главния секретар на МВР Живко Коцев и шефа на ДАНС Пламен Тончев за спешно и неотложно сезиране на органите за мрежа от 400 роботизирани сайта, които провеждат дезинформационна война и проруска пропаганда на територията на България, пише "Стандарт".

ДАНС, МВР и Прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа, категоричен бе Пеевски. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук