Хиляди усмихнати хора празнуваха Джулай Морнинг в Бургас. Точно в 5:36 часа те посрещнаха първите слънчеви лъчи от плажа с вяра и надежда. 

Централният и Северният плаж в Бургас по традиция се напълниха с ентусиасти, чакащи юлското слънце. Куп популярни родни рок банди пяха до сутринта.

Посрещаме първите слънчеви лъчи с вярата, че носят магическа сила и пречистват. Това е свързано и седна легендарна песен на Юрая Хийп, коментира пък водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев от студиото на бТВ.

Стотици българи посрещнаха утрото в Камен бряг, където Слънцето се роди сякаш от морето в 5:28 часа, но тогава започна и да ръми, каза кореспондентът Петромира Кирчева. 

Вместо легендарният Джон Лоутън, който миналата година почина, в Камен бряг е бившият вокалист на "Рейнбоу" Дуги Уайт. С първите лъчи изпя с „Джон Стийл“ емблематичната песен „Джулай Морнинг“.

Джулая е започнал като хипи движение най-вече във Варна, но вече много години наред Камен бряг е мястото, което събира хиляди хора, посрещащи първото юлско слънце. 

Тръпката е навсякъде с efbet.com
 

На Джулай морнинг над връх Карабурун слънцето изгря в 5 часа и 50 минути, съобщава 24rodopi.com.

Традиция е на 1 юли млади и стари да посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. 24rodopi.com го направи на 895 метра над морското ниво, над Ардино, в село Ахрянско. Пуснахме дрона над връх Карабурун (черен нос – от турски), който пък е на 1 027 метра надморска височина.

По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността. Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт.

България, 1 юли 2022 година. Колко много прилики има с времето отпреди 1989 година. Лоши прилики!

Но е хубаво, че днес започва истинското лято!

Публикувахте от Морска синева Ахтопол/ Morska sineva Ahtopol в Четвъртък, 30 юни 2022 г.