Слънчевото петно ​​AR 3664 отприщи ново силното слънчево изригване от текущия слънчев цикъл - самото изригване беше от категория X2,9, пише meteobalkans.com.

Регионът на слънчевите петна AR3664 е най-сложният регион на слънчевите петна от настоящия слънчев цикъл досега. Произвеждайки безброй изригвания от клас M днес и над 15 изригвания от клас X.

Слънчевото петно съществува вече трета седмица и притежава "бета-гама-делта" магнитно поле, което съдържа енергия за слънчеви изригвания от клас X.

Именно от AR3664  беше главният виновник и за северните сияния забелязани по целя свят. 

(Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.)

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Припомняме, че към 16:50UTC на 14 май астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали силно изригване на Слънцето с голяма интензивност – Х8.7 (R4) в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3664, с късовълново радиозатъмнение над Северна и Южна Америка.

Изображението горе показва изригването, както се вижда и ултравиолетовите лъчи, заснети от сателитите на NASA. Ярката светкавица е изриването от Х8.7 и към този момент е най-силното изриване за 2024г. 

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря? 

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър.

Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята.

Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.