Служители на БАБХ са готови на стачни действия заради наскоро пратено протеже на “Капитан Андреево”. В “кърваво писмо” до шефа на Агенцията Христо Даскалов подробно се описват своеволията на въпросния пратеник, които граничат с опити да се принуждават служителите да нарушават законите. И не само!

На практика всички са вдигнали ръце от въпросния мъж, изпратен от ръководството на БАБХ на границата, за да наблюдава и уж да организира контрола на влизащите в страната продукти от растителен и животински произход. Според запознати става дума за Николай Едрев - брат на телевизионния “изкусител” Андрей Едрев.

Оказва се, че Едрев е назначен отскоро в БАБХ и пратен веднага на “Капитан Андреево”. Има подозрения, че е човек на депутата от ПП Константин Бачийски, взел активна роля в закриването на лабораторията за фитосанитарен контрол. Оказва се, че и двамата са бургазлии. Още с пристигането си Николай Едрев започнал да се разпорежда като у дома си.

Любопитното е, че нарежданията му, граничещи с ултиматум, напълно противоречат на установените законови практики и европейски регламенти за контрол на храните. Отделно от това има данни, че започнал да бърка в информационната система на Агенцията, но ползвайки чужд акаунт, което е абсолютно недопустимо. Служителите “кипнали”, след като Едрев довел със себе си две жени, които да се включат в работата, но без да имат грам подготовка и професионален опит.

Има конкретни данни за това, че Едрев създал организация, която позволява храните да бъдат пропускани без нужната проверка. Напрежението нараснало още повече, след като било наредено да се вземат пари от вносителите и за отхвърлени пратки. “Този човек е чужд за системата. Непрекъснато всява смут и напрежение. Не се издържа”, коментираха пред медията ни служители.

Преди дни в някои медии се появи снимка, на която се вижда, че Николай Едрев ходи препасан с пистолет. Това се случва на фона на две досъдебни производства, образувани срещу него. Първото е стартирало на 17 септември 2011 г. в 4-то РПУ в Бургас. То е по чл.195 ал.1 т.4 от НК. Става дума за кражба, като и до ден днешен, държавният служител Едрев не е понесъл никаква отговорност за нея. На 14 юли 2016 г. срещу него е стартирало още едно разследване за неправомерна сеч на дървесина в района на Сунгурларе. Въпреки притеснителните данни за евентуалната му съпричастност за извършени престъпления, Едрев се подвизава досущ като началник.

Дава разпореждания в сфера, за която няма никаква компетентност и опит. Отгоре на всичко сипе закани наред. Дори заплашва с убийство служители на граничния пункт. Шефът на БАБХ мълчи и за друг сериозен проблем. Става дума за това, че турското посолство е изпратило спешна нота на 15 юли т. г. във връзка със създадения хаос на “Капитан Андреево”, след като дейността на частната лаборатория на фирма “Евролаб 2011” бе преустановена от Даскалов. В документа се посочва как турските превозвачи често са принудени да търпят сериозни финансови щети заради грешките на БАБХ.

В грамата се сочели конкретни примери за върнати товари, след грешно обработване на документите от страна на държавната лаборатория на БАБХ в столицата. В нотата се подчертава, че засегнатите бизнесмени имат намерение да заведат съдебни дела. Въпреки сигналите за продължаващия хаос на “Капитан Андреево”, след едноличното решение на директора на БАБХ за закриването на лабораторията за фитосанитарен контрол, реакция няма.

Вместо адекватна реакция, на място се изпраща Николай Едрев, който демонстрира пред инспекторите тотално неглижиране, наглост и мутренско поведение. Припомняме ви, че преди близо седмица ВАС окончателно разпореди товаро-разтоварната дейност на въпросната фирма да бъде незабавно възстановена. Това обаче не се е случило до този момент, сочи наша проверка. По всичко личи, че за изпратената “Калинка” Едрев, както и за неговите покровители в лицето на началника на БАБХ, не важат законите на страната ни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.