Да ни прощават клоуните, но с цялото ни уважение към професията им няма как да не отчетем, че не са един и двама самозванците, които използват прийомите им, за да разиграват циркове за пред цялото ни общество. Примери бол, а най-пресният такъв е с поредния опит за „коментар“ на самонарочилия се за „политически, енергиен и… медиен анализатор“ Илиян Василев.

Кой точно обяви Василев за анализатор, при това медиен, предвид факта, че единствената запомняща се част от биографията му е, че беше посланик на страната ни в Русия и то когато връзките между двете държави бяха буквално нездравословно близки, не знаем. Всъщност знаем – като такъв го наложиха през медиите си менторите му олигарси, в чиято полза и с чиито ресурси той работи вече години.

За да сме по-конкретни, олигарсите, в услуга на които разиграва циркове самозваният анализатор, са двама. Първо беше беглецът от родното правосъдие в съседна Сърбия Цветан Василев. А когато банкерът-беглец започна да намалява парите от откраднатото от КТБ, които заделя, за да си осигурява пропаганден комфорт в чужбина и у нас, мястото му зае енергийният бос и медиен монополист Иво Прокопиев.

Същият Иво Прокопиев, който беше описан от западните издания като „сляпото петно на българския медиен пазар“ и „олигарх, създаден по съветски модел“, използващ медиите под свой контрол (над 25 на брой), за да „прикрива далаверите си“ и атакува с лъжи – на принципа на бухалката - противниците си.

Човекът, чиито издания от години се издържат не от читателите и рекламодателите си (чийто брой прогресивно намалява с времето до санитарни стойности), а от размера на средствата, които Прокопиев и пионките му са успели да прилапат от държавната хазна и джобовете ни под формата на прибрани еврофондове, грантове, обществени поръчки и напомпани сметки за ток.

Това е и същият енергиен бос, заради чиито монопол върху медиите в България и използването им за лобизъм, пропагандни кампании и разчистване на сметки с враговете му, страната е заседнала на задните места в международните класации за свобода на словото и медиите.

Трагична ситуация, която обаче рязко придобива облика на смешен плач, щом за състоянието на медиите у нас реши се загрижи не друг, а един от най-верните труженици на въпросния олигарх, какъвто всъщност е Илиян Василев.

Седнал през уикенда въпросният самозван анализатор и решил да си спечели „дарението“, както явно обича да нарича заработените под масата хонорари от работодателите си, като напише коментар по темата във Фейсбук профила си. Коментар, който веднага – по вече устойчива традиция, започна да се препечатва от всички ботчета и гайки в медийната машина за манипулации на Прокопиев.

А ако си мислите, че в него фигурират вече изброените факти, жестоко се лъжете. Вместо тях, в т.нар. „анализ“ намираме любимите твърдения на вече изброените двама олигарси, че – видиш ли – медиите били на този хал заради депутата от ДПС и основен враг на вече споменатите олигарси - Делян Пеевски.

Нищо, че народният представител от опозиционната ДПС не само никога не е имал монопол в сектора за разлика от Прокопиев, а от година няма и каквото и да било с медиите. Защото продаде и малкото вестници, които издаваше.

И нищо че, ако през последните години е имало някакви целенасочени усилия за осветяване на ситуацията в сектора и за начините на финансирането му, то дойдоха именно от Пеевски, който заедно с още няколко свои колеги от ДПС вкара и промени в ресорния закон, целящи да изкарат наяве собствениците на изданията в страната. Промени, които бяха одобрени от Народното събрание, но така и не бяха приложени от изпълнителната власт. Факт, благодарение на който и към момента има десетки медии, чиито собственици и начини на финансиране продължават да са на тъмно, защото безнаказано дори не подават задължителните декларации в регистъра към културното министерство.

Илиян Василев впрочем идеално знае това, защото макар да се бие в гърдите, че не само разбира от медии, но дори си има собствено предаване, изобщо не фигурира във въпросния регистър. Нито той, нито предаването му, нито сайтът на фондацията, към която уж е то. Нито дори „даренията“, с които Василев се хвали във въпросния коментар, че издържал предаването си.

Откога финансирането под масата се нарича „дарения“ остава загадка. Но защо не ги е декларирал е риторичен въпрос с ясен отговор.

За олигархията и клоуните й, които се опитват да замазват очите на обществото с лъжи и фалшиви новини законите са досаден атрибут, който изритват в мизансцена всеки път, щом решат да направят поредния си трик. Я като изкарат от шапката си някоя брадясала манипулация, я като се опитат да прикрият аферите си със старата традиция на крадеца да вика по другите, че са крадци. Важното е лъжата да върви и да се препечатва по знайни и незнайни медии в опит да се превърне в истина на принципа на пропагандата.

А Василев и „работодателите“ му олигарси безспорно знаят много – и за пропагандата, и за заливането на публичното пространство в България с фалшиви новини по руски тертип. Защото колкото и да прикриват лицата си с маски, зад кулисите лъсват истинските им физиономии – на труженици на руското цирково изкуство.