Снегът се отлага. От днес до четвъртък започва бавно повишение и на минималните и на максималните температури. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.

Днес и в неделя термометрите ще се покачват с по 1-2 градуса, а от понеделник с по два градуса на ден, уточни той.

Топло

Според климатолога най-топло ще бъде в сряда и четвъртък, когато максималните температури на места ще достигнат 13-14 градуса. Днес и утре минималните температури ще се движат между минус два и плюс два градуса, а от понеделник стойностите ще бъдат положителни – между 1 и 5 градуса.

Зима

В планините ще си е пълноправна зима, каза още проф. Рачев. Температурите над 150 метра ще са отрицателни, ще имаме ледени дни.

Не се очакват валежи. Те ще започнат късно следобед в сряда и постепенно в четвъртък в по-ниските части ще бъдат смес между дъжд и сняг.

Захлаждането ще бъде в края на предстоящата седмица, като до четвъртък ще бъде сухо. Условията за планински туризъм ще са подходящи, а пистите ще са в перфектно състояние за ски и сноуборд.

От агроклиматична гледна точка не се очаква нищо съществено. Работата по полето ще е свързана само с трайните насаждения. Ще има по-малко слънце в низините и повече във високите планини.

Продължава да бъде по-топло за сезона, уточни проф. Рачев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук