София се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са въведени в експлоатация 241 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт.

Това е абсолютен рекорд. През първото тримесечие на миналата година на първо място по нови големи жилища беше София. След това две поредни тримесечие на чело на класацията застана област Пловдив, но след това отново столицата зае първото място.

Област Пловдив е на второ място със 108 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация за едно тримесечие. Топ три се допълва от област Варна със 71 нови големи жилища. Четвъртата позиция си разделят София-област и Стара Загора, като и в двете области завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са по 43.

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са повече от десет. Това са Бургас (36 големи жилища), Хасково (30), Пазарджик (25), Перник (24), Добрич (16), Русе (13) и Ловеч (11). Общо за страната завършените големи жилища достигат 721 броя.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 1997 апартаменти и къщи. На второ място, но със значително по-малко нови жилища, е област Варна, където са завършени 742 жилища. Пловдив е на трето място с 517 жилища.

Челната петица се допълва от областите Бургас и Благоевград съответно с 373 и 271 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са Стара Загора (237), Кърджали (234), Пазарджик (148), Перник (123), София-област (111), Търговище (106) и Велико Търново (101). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието са въведени в експлоатация само 4 жилища, а в област Монтана само 6 броя, пише "Труд".

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 159, а в Северния централен район - 271. Докато в Североизточния район новите домове са 993, което е над два пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 2515 жилища.

София е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 2029, като те изпреварват по брой тристайните. Двустайните жилища са 35,5% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1987 и имат дял от 34,8%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 697 и изпреварват едностайните, които са 274.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1613, а новопостроените жилища в тях са 5708. На годишна база сградите са с 392 повече, което е ръст с над 32%, а жилищата в тях нарастват с 285, или с 5,3%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 78,9%, с тухлена - 17,4%, с панелна - 0,3%, а с друга - 3,4%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (81,3%), следвани от жилищните кооперации (13%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 631,5 хил. кв. м, или с 19% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище нараства от 97,8 кв. м на 110,6 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 226,9 кв. м, и Монтана - 188 кв. м, а най-малка - в областите Враца - 55,4 кв. м, и Велико Търново - 78,9 кв. метра.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук