Столична община ще проведе пълномащабно учение за действия при земетресение. Учението се провежда по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова и главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН.

Целта на учението е да се провери как се изпълняват плановете за действие при земетресение, готовността на кризисния щаб, органите и структурите за реагиране и взаимодействие в критична ситуация и овладяване и ликвидиране на последствията.

По време на учението ще се проследят действията на общинския щаб, органите и структурите на единната спасителна система и взаимодействие и координация с дирекция Аварийна помощ и превенция.

В учението ще вземат участие ГДПБЗН, СДПБЗН, СДВР, АПП-СО, БЧК-ПСС, структури на МО и ВМА, район Люлин - СО, „Софийска вода“, „Електрохолд“, „Евроканал“, доброволци на Столичната община и пловдивския доброволен отряд, хранителни вериги, компании за минерална вода, мобилни оператори.

Министерството на отбраната участва в учението „Сила 23“ с личен състав и техника от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗиЕ) – Мусачево от състава на Сухопътните войски. Под ръководството на старши лейтенант Виктор Сотиров, заместник-командир на първа рота за ЯХБЗиЕ, военнослужещи с два специални автомобила ще отработват задачи по ядрена, химическа и биологическа защита. На статичен дисплей ще бъдат показани отбранителни продукти за радиационно и химическо разузнаване, сред които техника, прибори за идентификация, детекция и мониторинг и индивидуални средства за защита.

В учението са включени и експерти по реагиране при бедствия от Щаба на отбраната, два медицински екипа с реанимобили от Военномедицинска академия за подпомагане на дейността на Министерството на здравеопазването, както и Служба „Военна полиция“. Участието на военнослужещите в съвместни дейности с останалите участници в учението ще наблюдава началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук