YouTube и други социални платформи предприемат стъпки за ограничаване на разпространението на конспиративни теории, които свързват технологията 5G с разпространението на пандемията от коронавирус. Мерките са отговор на съобщенията на мобилните оператори в началото на седмицата, че в Обединеното кралство през последните дни е имало поне пет случая на вандалски прояви.
 

Само за няколко седмици, клипове в YouTube, открили несъществуващата връзка между вируса и новата безжична технология, събраха стотици хиляди гледания.
 
В съвместно изявление британските оператори EE, O2, Vodafone и Three заявиха, че твърденията, че 5G по някакъв начин е свързан с пандемията на коронавирус, са безпочвени - мнение, потвърдено от редица експерти, регулатори, международни организации, официални лица и учени.
 
„Тези претенции не само са неоснователни, но са във вреда на хората и бизнеса, които разчитат на постоянния достъп до нашите услуги. Те също доведоха до злоупотреба с нашите инженери и в някои случаи предотвратиха извършването на основна поддръжка на мрежата“, се казва в изявлението на телекомите.
 
Много социални медии и интернет платформи вече са предприели стъпки, за да спрат разпространението на дезинформация около коронавируса, забранявайки съдържание, което споменава фалшиви начини за “лечение”, като са дали преднина на надеждна информация при търсене с ключови думи.
 
Конспиративните теории около 5G всъщност попадат в сивата зона на регулациите на Google, които наричат това съдържание “на ръба”, което означава, че то не нарушава директно правилата на платформите. В становище за CNN Business обаче компанията първоначално каза, че на тези видеа ще им бъде спрян достъпът до монетизация и ще бъдат премахнати от търсачките.

Компанията намали и броя препоръчвания на фалшиво съдържание в своя алгоритъм. Само ден след това YouTube обяви, че ще изтрива директно всички клипове, които обвързват 5G и коронавируса. WhatsApp също анонсира, че ограничава възможността за масово препращане на линкове към много номера, за да спре разпространението на фалшива информация.
 
В същото време британското правителство остро критикува фалшивата теория на конспирацията, както и призова социалните платформи да се задействат за премахването на подобна информация. „Разрушавайки тези станции, хората всъщност излагат живота на риск, защото това са станции, използвани от спешните служби“, заяви говорителят на премиера.
 
5G позволява по-голяма и по-бърза обработка на данни и се разглежда като неразделна част от новите взаимосвързани технологии като автоматизирани превозни средства и умни уреди, включително достигане на непостижимо ниво на телемедицината и достъп до здравеопазване.
 
Но фалшивите теории за конспирация, свързани с връзката на 5G с новия коронавирус, съществуват откакто вирусът за пръв път се появи в Китай. Няма научни данни обаче, свързващи 5G технологията и разпространението на коронавирус.
 
От друга страна конспиративните клипове, използващи всички инструменти на манипулацията, все още се разпространяват със скоростта на светлината в социалните медии.
 
Популярната социална платформа Twitter също обяви, че ще разчита на машинното обучение и автоматизация в битката с невярната информация.
 
„Ще продължим да предприемаме действия спрямо акаунти, които нарушават нашите правила, включително съдържание във връзка с непроверяеми твърдения, които подбуждат социални вълнения, широко разпространена паника или мащабно объркване“, заяви говорителят. „Ако хората видят нещо подозрително на платформата ни, моля, докладвайте го.“
 
От своя страна, говорителят на Facebook заяви, че компанията предприема „агресивни“ мерки за борба с дезинформацията около вируса и „започва да премахва фалшиви твърдения, които свързват COVID-19 с 5G технологията“ и които насърчават атаките върху клетъчните станции.
 
Въпреки че 5G използва различни радиочестоти от своите предшественици, важно е да подчертаем, че излъчването все така е “нейонизиращо”, което означава, че му липсва достатъчно енергия, за да повлияе на химическите връзки в ДНК-то на нашите клетки, за да причини щета.
 
През март учените от Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP) публикуваха обновени указани резултат от мащабно проучване на електромагнитните излъчвания. Основният извод е, че няма доказателства, че 5G или предишни поколения могат да причинят рак и други видове заболявания.

„Те са разработени след задълбочен преглед на цялата съответна научна литература, семинари и обширен процес на обществени консултации”, каза д-р Ерик ван Ронген, председател на ICNIRP. „Ние знаем, че общността е загрижена за безопасността на 5G и се надяваме, че актуализираните указания ще помогнат на хората да се успокоят”, добави той.
 
Втората популярна теория се базира на твърденията, че бактериите могат да генерират радиовълни. Това обаче е повече от спорна идея в научното пространство и далеч от основната научна мисъл. Това, което е сигурно обаче е, че COVID-19 е вирус, а не бактерия.
 
Друг основен аргумент срещу тезите разпространявани от конспиративните теории е, че COVID-19 се разпространява и в градове, където няма 5G, както и в страни като Япония и Иран, които тепърва ще пуснат мрежите си.
 
И ако се върнем на усилието на платформите за социални медии, няма как да не видим този път пълната им готовност и светкавична реакция и то срещу дезинформацията за 5G и коронавируса. След събитията във Великобритания, които застрашиха работата на стратегическа инфраструктура и ключови системи за борбата с разпространението на коронавируса и гарантиращи свързаността ни, виждаме истински консенсус между всички засегнати страни.