В последните дни 4 социологически агенции тотално объркаха представите и разбиранията на българите. „Алфа Рисърч”, „Галъп”, „Естат” и „Тренд” публикуваха изследванията си за нагласите в обществото преди предстоящите парламентарни избори на 26 март, съобщава БГНЕС.

Разликата между двете водещи партии ГЕРБ и БСП, според различните агенции варира от плюс 1% в полза на БСП (според „Галъп”), до минус 9% подкрепа за столетницата (според „Естат”). Изследванията, според агенциите, са направени по тяхно собствено финансиране и бяха публикувани в последните дни на януари. „Алфа Рисърч” проведе своето изследване в периода 14 – 22 януари 2017г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

„Галъп” е направила проучването си в периода между 27 и 29 януари 2017 г. сред 816 души. Прочуването на „Естат” е направено в периода 15-22.01.2017 г. сред 1000 пълнолетни граждани, а това на агенция „Тренд” е направено между 10 и 17 януари 2017 г.

Ето и графиките на 4-те агенции за тези формации, които влизат според тях към днешна дата в парламента:Според „Алфа Рисърч” ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 32.6% от гласуващите и води с 3.8% преднина пред БСП (28.8%). Обединените патриоти постигат резултат близък до този на президентските избори (10.7%). ДПС, което обикновено се представя по-слабо в проучванията, има 7.8% подкрепа. 


Според „Галъп” от днешна гледна точка 6 формации са над 4%. Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите. От днешна гледна точка в НС ще бъдат още Обединените патриоти (11,9% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (ВОЛЯ) със 7,7%, а със сериозни изгледи да е в НС е Реформаторският блок (4,3%) и това зависи много от кампанията, която блокът ще направи. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1. 


Според „Естат”, ако парламентарните избори бяха днес, в Народното събрание биха влезли 5 партии и коалиции. За ГЕРБ гласа си биха дали 36.1% от хората, които имат намерение да упражнят правото си на вот. БСП са с близо 9 пункта по-нисък резултат и имат подкрепата на 27.5% от хората. Третото място е за партията на Веселин Марешки „Воля” с 8,4%, а четвъртото за „Обединените патриоти” със 7%. ДПС е пета политическа сила с 6%. За Реформаторите биха гласували 2,4% от хората, подкрепата за АБВ е 1,9%, за БДЦ – 1,8%, а за ДСБ – 1,6%. 


Според „Тренд”, пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП (29,3%) с почти 3% преднина от гласуващите. Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%. Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа.