Отговорността към домашния любимец, медицинските грижи за него и храната му трябва да са не по-малки от тези към дете, убедени са ветеринари. Изчислихме колко излизат грижите за един четирикрак мъник от най-продаваните в Пловдивско породи и сметката стана дебела. Инвестицията в здравето на животното обаче засяга и стопанина му, и цялото домакинство.

Според ветеринарите в града под тепетата най-предпочитани за апартамент са две породи - бигъл и голдън ретрийвър. След тях са хъскитата и пинчерите. Хората, които имат двор и могат да си позволят да гледат по-големи породи, предпочитат каракачанки, немски овчарки и ротвайлери. 


Малките бигъли са много активни и игриви - тяхната порода е селектирана за търсене на трюфели. Цената на едно кученце варира между 250 и 500 лева. По-скъпите са гарантирано чистокръвни с доказан произход на майката и бащата и са по-предпочитани. 

Голдън ретрийвърите са предпочитани заради добрия им характер и пословичната им любвеобилност. Тяхната цена също варира, като достига 500 лева. 

Хъскитата се продават по-евтино - между 120 и 250 лева за кученце. Те са красиви, активни, но и трудни за обучение.   

Различните видове пинчери са на цена от 80 до 250 лева, като дори смеските с други малки породи държат висока цена. Тези кученца са по-лесни за изхранване, гледат се в стая и са предпочитани от много дами.   
Големите породи изискват повече грижи най-вече по изхранването им. Каракачанка или българско овчарско куче струва от 50 до 250 лева. Немските овчарки, известни като пазачи и податливи на пълно обучение, струват от 150 лева до 650 с доказано родословие. Същата огромна разлика се наблюдава в цените на ротвайлерите. Те варират от 200 лева до 800 при доказано родословие. 

В последните години ветеринарната грижа е насочена към индивидуализиран график на профилактика и имунизация. Първоначалният подробен преглед излиза между 10 и 15 лева, с изследванията може да стигне до 30. Пловдивските ветеринари препоръчват първият преглед да е пълен, за да бъде профилактиката подходяща за животното. Ваксинациите се извършват на три етапа, като последната трябва да бъде направена след 4-тия месец, а не след 3-тия, както се смяташе досега. Тогава имунитетът на кучетата вече работи напълно и защитата е гарантирана. Имунизациите, включващи прегледа и профилактиката, излизат между 30 и 40 лева. 

Обезпаразитяването трябва да се извършва един път в месеца заради специфичния цикъл на развитие на паразитите. То излиза от 5 до 30 лева. Стопанинът е най-добре да поиска комбинирано вътрешно и външно обезпаразитяване срещу по-голям спектър от опасни паразити. 

Месечният разход за храна на малък голдън ретрийвър може да излезе между 100 и 180 лева в зависимост от килограмите на кучето и класа на храната - среден или висок. Същият е разходът за немска овчарка, а с около 50 лева отгоре - за ротвайлер. 

Изхранването на бигъл е около 100 лева, а на пинчер - 60. 

Малко по-евтино става след 10-ия месец, когато вече не са необходими толкова много допълнителни съставки.   

За да бъде кучето чипирано и да му се издаде паспорт, са необходими около 40 лева. 

Така до десетия месец собственикът трябва да отдели няколко стотака и много внимание за животинчето. 

За бигъл сметката набъбва към 1820 лева при пълни медицински грижи и качествена храна. В сметката не са добавени поводи и нашийници, както и наградки за обучение, нито бисквити за чесане и почистване на зъбите. С тях харчът за първите месеци възлиза на 2000 лева. 

При голдъна и немската овчарка набъбва до 600 лева заради по-скъпата храна. За ротвайлер се прибавят още около 450 лева. 

Общо сметките могат да бъдат намалени с няколкостотин лева при среден клас храна и среден клас медикаменти. Ала отглеждането на едно кученце през първите месеци няма как да излезе по-малко от 1500 лева при правилни грижи и хранене, които са важни за здравето и на животното, и на неговите стопани.

850 лева за 10 месеца : Котето по-евтино заради храната 

Отглеждането на коте излиза по-евтино от куче само заради храната. След покупка или осиновяване котето също трябва да бъде прегледано и изследвано за паразити. Цената  стига до 30 лева. Ваксините се поставят двукратно и могат да излязат общо от 40 до 100 лева  според качеството. Отделете 60 лева за кастрация на шестия месец, иначе животното може да стане неспокойно и агресивно.  

Хранителният режим на котетата е важен, препоръчва се пакетирана храна от среден или висок клас. Тя излиза до 60 лева месечно. 

До десетия месец общата сметка набъбва до 850 лева.

Ветеринарят съветва: Търсете опакована храна 

Ето най-важните съвети на пловдивския специалист  д-р Милен Костадинов към бъдещите стопани на домашни любимци:  

Изберете клиника

Изберете клиника още преди да си купите или осиновите куче. Предварително се запознайте със специалиста, който ще ви помогне в отглеждането на животното. 

Посетете веднага ветеринаря, за да бъде направен подробен преглед на животното. Той трябва да включва външен оглед на уши, очи, устна кухина, козина, коремче, полови органи. Задължително е да се прегледа сърцето. Поискайте да се направи паразитологично изследване и след това да се пристъпи към обезпаразитяване. 

Проверете документацията 

Поискайте документ за произход от развъдника и договор за покупко-продажба. По закон чрез него може да се предявят искания към продавача, ако има медицински проблем с кучето - това са най-често финансови обезщетения и покриване на разходите по лечението. 

Попитайте за дирофилариоза 

Дирофилариозата е сериозно паразитно заболяване, което засяга белите дробове и сърцето на кучетата. То е опасно и за хората. Профилактиката трябва да започне веднага. Има препарати за третата и четвъртата седмица, има и за осмата. Профилактиката е много по-евтина от лечението. 

Храната е профилактика 

Не е препоръчително да се дава домашна храна на кучетата. Специализираната гарантира тяхното правилно развитие. Дори средният клас има достатъчни нива на всички микроелементи, необходими за здравето на животните. Препоръчва се да е опакована. Тя е етикетирана с изписан произход, срок и съдържание. При насипната не може да се гарантират полезните  свойства.

В Германия - 300 евро : У нас осиновяването е безплатно

Осиновяването на куче или котка в България е безплатно, докато в Западна Европа и САЩ се заплаща. В Германия таксата за осиновяване е около 300 евро. 

У нас животинче може да се вземе от приют или организация с документ за осиновяване, а може и да се прибере от улицата. Това спестява стотиците левове за покупката на породисто куче от развъдник. Няколко пловдивски организации помагат за намирането на дом на животните. 

Един от плюсовете при осиновяването е, че може да се избере пораснало животно с изградени навици. Така разходите по него намаляват. Отпадат и спецификите за храна, като тя вече се избира по качество и килограми на животното.