Със запорирани от НАП сметки, задлъжнялост от 1 100 000лв., системно непогасявани суми към доставчици, кадрови дефицит и почти фалирала заради неправилно и погрешно ръководене. Така описват състоянието на общинската МБАЛ Велинград в своя позиция до Кмета на града служителите й.

Те обвиняват за това бившето ръководство на лечебното заведение, което е поставило новото и целия персонал на болницата в трудна и дори драматична ситуция. Именно заради управлението на предишния управител д-р Данчо Гурдев, който бе уличен в злоупотреби и бе отстранен предсрочно от Общинския съвет в града, и този месец медиците няма да получат допълнителното си материално стимулиране, а на някои от тях редовните възнаграждения ще бъдат забавени.

Заради "ръководенето" на уличения и в конфликт на интереси с решение на КПКОНПИ лекар, който се кандидатира за кмет на общината в листата на "Продължаваме промяната", болницата е била почти фалирала, пишат още в писмото си до градоначалника от персонала на МБАЛ Велинград. Според тях оздравителният план, който е изготвен и влязъл в сила, от новото ръководство на болницата, вече дава своите резултати, благодарение и на професионализма, всеотдайността и доказаните качества на медиците.

"Въпреки трудностите болницата лека по лека се стабилизира като пример за това са заработките за юли и август. Въпреки това натрупаните задължения се оказаха непреодолим фактор за нормалното функциониране на болницата и възможността за реално заплащане на труда", пишат още в позицията си, придружена от подписка, до кмета Коев от болницата.

Като допълват, че заради натрупаните задължения одобрението на Общинския съвет за теглене на кредит за оздравяване на болницата, ще спомогне за влизане в нормален ритъм на работа на лечебното заведение.

През юли Общинския съвет в града разреши на управителя на МБАЛ Велинград да стартира проучвателна процедура за теглене на кредит за спасяване на болницата от натрупалите се по време на управлението на уличения в злоупотреби бивш шеф на болницата д-р Гурдев към доставчици в размер на стотици хиляди лева.

Анестезиологът и до днес продължава да убеждава лекари да напуснат болницата, за да я дестабилизира и да се стигне в крайна сметка до нейния фалит. Преди освобождаването му от поста, самият Гурдев е оказвал натиск върху персонала на лечебното заведение да прави подписка в негова защита. В момента никой от тях не иска дори да чува името му.

В града го описват като явен критик на сегашния кмет който беше негов предишен благодетел . Гурдев става и организатор на протести при стъпването в длъжност на новия управител на МБАЛ Велинград. Срещу него има проверки по множество сигнали за финансови злоупотреби. Той не е роден в града, не е израснал в него и не знае какви са реално неговите проблеми.

За това и велинградчани се питат как е възможно изобщо да е кандидат за кмет. Преди дни стана ясно, че КПКОНПИ го е глобила с четирицифрена сума заради конфликт на интереси. По време на управлението си Гурдев е имал сключен договор и като лекар анестезиолог освен като управител като неправомерно сам си е разпределил суми за допълнително материално стимулиране.

Това противоречи на Закона според който лице, заемащо висша публична длъжност сам не може да издава разпоредби за свои частни интереси.  32 - годишният Гурдев, който твърди по време на управлението си пред Общинския съвет в града, че взима заплата между 2 000 и 3 000лв., всъщност се оказва, че имал и странични доходи.

Още по време на управлението си той се явява горд собственик на къща за близо 500 000лв. в центъра на града и 2 нови автомобила. С решението на КПКОНПИ става ясно, че Гурдев явно се е сдобил със средствата за финансирането на покупката на имота и колите си именно чрез бюджета на болницата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук