Група немски учени от Института за изследване на метаболизма „Макс Планк“ обясниха каква е причината за лакомията. Резултатите от изследванията им са публикувани на сайта EurekAlert и показват, че колкото по-вкусна е за нас дадена храна, толкова по-слабо чувство за ситост усещаме.

Експертите провели експеримент с 12 доброволци, които били разделени на две групи. Едните получили сладък млечен шейк, а другите — безвкусна смес. След това всички участници били подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Какво се случва, ако всеки ден хапваме по две яйца

Експертите забелязали, че първата група пиела напитката с удоволствие и не усещала насита, а втората група се ограничила до две чаши. Според учените, освобождаването на допамин (хормон, който предизвиква чувство на ситост) се появява два пъти — при дъвчене и при попадане на храната в стомаха.

Ето как да разберем, че пържолата е блъскана с химия

Изследователите заключават, че за участниците, които пили сладък коктейл, първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази — и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Според експертите, прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и затлъстяване. Учените съветват да ограничим порциите вкусна, но не особено питателна храна.