Ромският лидер Зарко Чанков е починалият с коронавирус в Хасково. 58-годишният мъж издъхна в хасковската болница вчера сутринта, пише haskovo.net.

Той беше хоспитализиран в инфекциозното отделение на лечебното заведение на 4 април. Ден по-късно при мъжа е доказана коронавирусна инфекция. Той е страдал от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), диабет, астма и артериална хипертония.Заради затруднено дишане и усложнена пневмония на 9-ти април е приведен в интензивно отделение, където е бил поставен на апаратна вентилация, но е починал.

"Отне ни един неподкупен, добър и твърд защитник на човещината, справедливостта, на трудното ромско дело, на което той посвети младост и сили.

Зарко Чанков беше един от най-достойните избраници на Обединен ромски съюз, най-голямата и най-влиятелната наша организация. Дълги години инженер в ТЕЦ - Марица изток 2, завършил и право във Варненски свободен университет.
Поклон пред светлата му памет!", пишат от ромската медия "Агенция Дром Дромендар".

Децата на Зарко също с доказан Ковид-19 и бяха приети в болницата. Синът и съпругата в семейството са се върнали на 19 и 23 март съответно от Нидерландия и Норвегия.