Аварията е технологична и спирането на парното и топлата вода е невъзможно да бъде предвидено. Това заяви Христин Илиев – шеф на „Топлофикация – Бургас” ЕАД, цитиран от "Флагман".
„Профилактики се правят постоянно. Ние отговаряме за 70 компенсатора на територията на Бургас, всеки един от които е обиколен, прегледан и анализиран още лятото. Скъсването на това съоръжение не може да се предвиди. Ако можеше да се предвиди скъсването на компенсатора, нямаше сега в най-големия студ да правим извънредни ремонти. Това би било мазохизъм”, категоричен е Илиев.

Той обясни, че екипите на „Топлофикация” работят извънредно по аварията с цел проблемът да бъде разрешен възможно най-бързо и преди времето да се влоши в края на седмицата. Още от 00:00 часа тази сутрин над 26 000 бургазлии, ползващи услугите на дружеството останаха на студено.

„Винаги въпросите на хората са насочени към това кой е виновен. В случая няма виновни – това е непредвидима авария, която в момента ни създава огромни проблеми. Дупката в тръбата е много голяма и губим страшно много вода. Просто на компенсатора му е дошло времето”, коментира Илиев.

Поради естеството на аварията за засегнатите хора не са предвидени обезщетения.