За 10 дни ще достигнем до мъртвия обем на яз. „Студена“ и транзитът на вода от яз. „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас.

Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което бе разгледано предложението за водната криза в Перник.

„Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град през последните два месеца. На воден режим сме. Вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки, че бяха предприети някои мерки от страна на Министерски съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена“, те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир „Студена“ е в критичния си минимум“, заяви Владимиров.

Кметът на миньорския град допълни, че ежедневно продължава да се понижава обемът на язовира.

По-рано пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров коментира, че това предложението за доставяне на вода от София е най-доброто.

"Нормално е между два съседни града да има такъв тип връзки. Двата града са много тясно свързани икономически, нормално е и ВиК инфраструктурно. Тази връзка ще е реверсивна. Може да се наложи някога да се подава вода от яз. "Студена" към Столична община“, каза Станислав Владимиров.

По негово мнение проблемът няма да се прехвърли от Перник в София. Той обясни, че ще се използва транзитно ВиК структурата на столицата.

"Това дава спокойствие, че няма да изпаднем в още по-голяма криза, това дава възможност за по-бързото пълнене на яз. "Студена“, каза той.

По думите му столичани трябва да са спокойни, че перничани няма да ползват от техните водни ресурси.