Жертвите на Холокоста и оцелелите от лагера „Терезин“ бяха почетени със... стихове. Не става въпрос обаче за каква да е лирика, а за произведения, написани от самите затворници в „Терезин“ – концентрационния лагер образец в пропагандните филми на Третия Райх, където депортират предимно интелектуалци и хора на изкуството от цяла Европа, съобщава bTV в репортаж на Кристина Баксанова. 


Стихове, написани на метри от газовите камери.

Театралният режисьор Грегори фон Лайтис и изкуствоведът Михаел Лар се заемат със задачата да съберат и вдъхнат живот отново на произведенията от Терезин.

Казах си: „Господи, толкова превъзходни неща и са написани в концентрационен лагер! Откъде са имали тази сила? Тогава ми стана ясно – всеки, който приема смъртта, притежава живота. Тези хора са приемали смъртта, която е била навсякъде около тях. Това е било като парадоксален стимул за творчество. Написали са толкова превъзходни творби“, казва Фон Лайтис.

„Повечето от творци, които са затворени в „Терезин“, загиват, но в лагера са писали стихотворения, свои наблюдения и преживявания. Други, които доживяват края на войната, са запазили тези спомени. Техните послания са много актуални и днес“, добавя Лар.

Проектът им е озаглавен „Омразата е липса на фантазия“ и е провокиран след терористичните атаки и надигащата се вълна от омраза в Европа. Думите, написани преди 70 години, правят препратки към новата вълна на омраза и терор в Европа.

За първи път творбите от Терезин са представени на театралната сцена в Ню Йорк – пред мигрантите, тези които в онези години търсят спасение отвън Океана.

„Ще Ви кажа само едно: Емигрантите от по-старото поколение, които все още са живи, са много притеснени. Те виждат много сходни ситуации, които лично са преживели, когато са били млади. Не искам аз да правя съпоставки. Но когато хората ми казват: „Изглежда така, както бе през 30-те години“. Това мен лично много ме притеснява“, казва Фон Лайтис.

Душите на авторите от Терезин чрез стиховете оживяха и в Софийската синагога. Българските преводи са на ученици от езиковите гимназии.

„Мисля, че чрез едно лично преживяване, през лично представяне, се поставя акцент на познанието, а не само на информацията. Когато имаме познание, можем да предотвратим нещо да не се случи. Важно е да призовем към будност младите, за да вземат ясни позиции“, казва Фон Лайтис.

В Терезин са настанени 139 667 евреи. Една четвърт от тях никога не го напускат. Други 87 хил. са депортирани в „Аушвиц“.