Искам да благодаря на всички софиянци, които спазиха призивите и забраните и вчера в големите паркове, в които имаше и полицейски патрули, се срещаха хора, които нарушават забраната.

В малките паркове обаче, на Витоша и Панчарево, се събраха много хора. Това заяви пред Нова телевизия кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Във връзка с възмущението, което тази сутрин изрази началникът на Кризисния щаб ген. Мутафчийски, че в съботния ден на Витоша сякаш е имало събор, Фандъкова каза, че още от петък транспортът до там е спрян.

„Тези забрани са в полза на здравето на всички нас. Не трябва да ги нарушаваме, за да не се налагат по-големи забрани. София е голям град, разликата с малките градове е огромна.

Отвратителна безотговорност край София по време на Извънредното положение СНИМКИ

Ще възложа на полицията да направят всичко възможно да контролират този процес. Недопустимо е заради хора, които са безотговорни, да страдат отговорните”, подчерта тя.

На въпрос възможно ли е и в София да бъдат въведени по-строги мерки и градът да бъде поставен под карантина, Фандъкова припомни, че като цяло е привърженик на строгите мерки и такива могат да се въведат и в града.

„Карантината се налага от МЗ. Участвам и заявявам позицията си категорично. Отправям апел към всички граждани да се спазва режимът, който е в момента”, призова Фандъкова.

Тя припомни, че са възможни и по-строги забрани. В момента в София освен разрешените в заповедта на министъра обекти, работят и други.

„Това е една стъпка към по-строги мерки”, каза Фандъкова.

„Обсъждаме въпроса с градския транспорт и метрото. Най-лесно е да ги спрем. Но в София  работят служби, които са с важно значение и хората трябва да отидат на работа.

Нови безпрецедентни забрани за цяла България заради COVID-19 ВИДЕО 

От всички нас зависи да осигурим този начин на придвижване. Някои линии, които не са натоварени, останаха на зимно разписание. Трябва да пазим здравето и на шофьорите. Не ми се иска да спираме градския транспорт”, каза още тя.

„Освободихме Синя и Зелена зона, за да ползват много по-малко хора градския транспорт. В последните 2-3 дни обаче се наблюдава голямо струпване на автомобили в центъра и няма места за паркиране.  

Ако това продължи, ще преразгледаме тази мярка”, посочи Фандъкова.