Над десетилетие след като под руините на рухнала сграда на "Алабин" две млади момичета загубиха живота си, в центъра на София продължава да има опасни постройки. Много от тях са паметници на културата. Пред БНТ кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обясни, че най-малко 50 от общо 400 стари сгради там са в незадоволително състояние. Три от тях имат нужда от спешно обезопасяване, стана ясно от неговите думи.

"Най-притеснителен за мен е случаят с къщата на Гешов на Попа, която е собственост на частен инвеститор", коментира Трайчо Трайков. Той поясни, че опитите да бъдат убедени собствениците на сградата да я възстановят, не срещат успех.


"Ние като район се опитваме да съдействаме в този процес на главния архитект", уточни той. Подобни спорове между собственици и община понякога продължават с години, докато междувременно животът на емблематичните сгради бавно изтича, твърди кметът на район "Средец".

"Над 40 сгради, които бяха неподдържани и в лошо състояние не могат да бъдат възстановени и съответно се издаде заповед за тяхното премахване. За последните 10 години може би 45 сгради, които са паметници на културата са възстановени.

Предприети са и действия срещу много други стари сгради", каза за БНТ Савина Савова, кмет на район "Възраждане".