Биковете, които от седмици тормозят жители на столичния кв."Лозенец" не са регистрирани и са незаконни. Това съобщи кметът на района Константин Павлов.

Проверката, която направихме със Столична община, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Столичния инспекторат, установи, че биковете са собственост на добре познат нарушител, живеещ във фургон в район „Витоша“, зад Околовръстното шосе, който води животните си на паша в „Лозенец“ и вече една крава, негова собственост, е загинала при опит да пресече околовръстното шосе, уточнява кметът цитиран от "Днес".

От БАБХ е съставен протокол за нарушението, който е изпратен на 6-то РПУ за процедиране и съдействие.

Павлов призовава гражданите, които ги забележат, да се свържат с 4-то или 6-то РПУ (в зависимост от това къде са забелязани) и Областната дирекция на БАБХ, за да предприемат мерки по най-бързия начин.

В моите правомощия е контролът на законно регистрираните селскостопански животни на територията на район „Лозенец“. Такива в момента няма. Няма и терени, определени за паша, както и утвърдени маршрути за придвижването им.

Оставам ангажиран с темата и ще направя всичко, което е в правомощията ми, подобни неща да не се случват повече в нашия район, уверява Павлов.