Фотографът и продуцент Виктор Димчев, който преди дни изуми мрежата с въпрос за първи клас, свързан с блокадата на Орлов мост, вчера публикува интересни панорамни снимки от демонстрацията в триъгълника на властта, която се проведе в съботния ден.


Димчев продължи с това да преброява колко точно хора ходят на протестите, ръководени от "Отровното трио".

Фотографът и продуцент разкри броят на демонстрантите в неделния ден, но призна, че е имало и един "много интересен" елемент.

Ето какво написа Виктор Димчев в личния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"Колко души подкрепиха тази вечер бунта на съпротивата?

Пето ниво на курса за броене на протести. Часът е 20:27, live-а на БНТ.

Време за упражнението: 7-8 минути.

Днес е много интересно, защото полицията се изтегли и даде възможност на голяма част от протеста да се настани на метри от МС, откъдето да хвърля подготвените яйца и домати по сградата.

Това от своята позволява да видим по-голяма част от протестиращите "в атака".

Правя уговорката, че "зад кадър", встрани от снимката, както и по кюшетата на Президентството има още хора и това са всички, които по-късно ще участват в шествието, така че ако искате да получите броя към часа, добавете примерно 200.

Отговорът - във втората снимка".„Числата, които организаторите изнасят за броя на протестиращите са многократно преувеличени. Това е очевидно за всеки… Не е моя вината, че броят на протестиращите постоянно намалява. Стремя се да броя акуратно“, заяви Димчев в по-обзорен анализ пред БНР. Той използва технология за преброяване на всеки човек, който се вижда на хубаво направена панорамна снимка.

„Преброяването е елементарно и отнема няколко минути и всеки може да свери резултата“, поясни Димчев и допълни, че вчера, например, на протеста е имало не повече от 700-800 души.

В предаването „12+4“ Виктор Димчев поясни: „Виждат се много хора, които вървят в колони от по 10-15 човека по улица, широка около 12 м. Сами можете да изчислите, дали ако минат 80 000 души, няма да им отнеме часове да се извървят всички… Няма доказателство, че на протестите има повече от хора, отколкото аз твърдя“.

Според него има различни причини, които създават визуално усещане за повече хора, отколкото реално е броят им.
„Аз съм солидарен с искания за промяна на системата, в която живеем. Всичко друго е служба в нечий процентен резултат в следващите избори, политическа нагласа или защита на интересите на определен човек“.

По думите на Димчев през последните четири години сме наблюдавали една изключително импотентна опозиция - парламентарна и извънпарламентарна:

„Това не може да генерира промяна. Опитът в края на мандата да бъде представено като едва ли не някаква невероятна борбеност от страна на опозиционните сили, които, видите ли, се борят срещу страшния модел, звучи нелепо. Всички участници в протестите през последните години са били участници във властта пряко“.

Фотографът заяви, че „малка група хора, очевидно подплатена с финанси, си позволява да симулира граждански протести и бунтове, използвайки невъзможността на властта да ги отстрани“:

„С едни маломерни групички обикалят страната напред-назад и правят нещо средно между пиар кампания, медийно представяне на новите политически проекти на Васил Божков, Мая Манолова и на различни други участници в този процес и се опитват да натрупат политически авторитет върху едно автентично протестно движение, каквото са безспорно част от младите хора, които искат своята промяна“.