Българският лев става на 140 години. На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, припомня Българската народна банка, съобщава bTV.

За 32-годишния Драгомир Койчев парите  не са само средство за пазаруване. Той е един от малцината колекционери на български банкноти и моненти. Част от тях са завещани от дядо му. Създава Фейсбук страница "Българският лев през годините". 

"Това са едни уникални частички от нашата история и те трябва да бъдат запазени, да бъдат показани на бъдещите поколения, да добият те представа за тях", споделя Драгомир. 

Първите български монети са отсечени в Бирмингам през 1881 г. Година по-късно се емитира първият сребърен лев в Санкт Петрбург. През годините българските банкноти са се печатали в различни банки.

Преди дни нумизматът Иван Данов, който има антиквариат на бул. "Христо Ботев", продава най-ценната от колекцията си за 5000 лева. 

Нумизматите предупреждават да се пазим от измами. За да има нумизматична стойност, банкнотата не трябва да  бъде прегъната, да няма следи от петна и да са запазени оригиналните ѝ цветове, съветват нумизматите. 

У нас Българската народна банка емитира българският лев. Но ако скоро страната ни влезе в еврозоната, той ще остане в историята.