Системи за оросяване ще бъдат изградени по спирките на градския транспорт и други обществени пространства в София и ще разпръскват хладна вода в случай на големи жеги. Това се предвижда в Плана на Столична община за адаптация към климатичните промени в периода 201902025 г., който предстои да бъде гласуван утре в Общинския съвет, съобщава „Телеграф“.
 

В него са заложени десетки мерки за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата като озеленяване на покривите на сградите, изграждане на повече фонтани и чешми, стимулиране на градско земеделие, засаждане на дървета на пустеещи терени, развитие на релсовия транспорт и др.
 
Системите за оросяване по спирките с т.нар. мъглообразуватели ще имат за цел „осигуряване на температурен комфорт чрез охлаждане и на открити пространства и намаляване на рисковете за граждани при високи температури. Иновацията се предвижда да струва 100 000 лева.
 
200 000 лв. пък е планираният бюджет за т.нар. покривно озеленяване. То е важен компонент в съвременното градоустройство и носи ползи за градския микроклимат, както и за водния цикъл в града. В съществуващите сгради, където изпълнението на зелени покриви не би било целесъобразно, ще бъдат разработвани детайли за т.нар. „хладни“ покриви. Те се обработват с финишни материали, които отблъскват слънчевите лъчи и не позволяват нагряване на повърхностите, предвижда още планът за адаптация към промените в климата.
 
Набелязаните в него промени се предвижда да бъдат приложени до 2025 г. В по-дългосрочен план има два сценария за проявление на глобалното затопляне в София – умерен и екстремен. При първия се очаква средните температури в столицата този век да се повишат с 2,4 градуса, а при екстремния – с цели 4,9. Освен това валежите ще са по-редки, но по-интензивни, а летата – по-сухи.