Протестиращите удариха ново дъно днес, след като вчера атакуваха с яйца и домати сградата на Министерството на отбраната. Насъбралите се неколцина несъгласни с управлението в страната се обявиха против носенето на медицински маски, като мярка предпазваща от заразяване с коронавирус. 

Според недоволните носенето на маски не е необходимо въпреки петте К-19 рекорда, които бяха счупени в страната само за ден. 


Протестиращите горят маски. СНИМКА: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

В знак на протест срещу средството, което може да спаси техния живот, живота на техните близки и да опази живота на медиците, които са на ръба на изнемогването насред пандемията от вируса, те изгориха демонстративно няколко предпазни средства по подобие на мюсюлманският халиф Омар, който драска клечката на Великата Александрийска библиотека, защото писанията в нея са в разрез с неговите разбирания. 


Протестиращите горят маски. СНИМКА: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

Според протестиращите това противоепидемично средство за защита от коронавирус не действа и само създава бактерии.


СНИМКА: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

По-рано стана известно, че президентът на България Румен Радев е бил контактен с болен от COVID-19 човек.  Бе съобщено, че официалната визита на държавния глава е прекратена, а той заедно с делегацията си са се самоизолирали в хотел. 

Такъв резил с изолацията на Радев в Талин не е имало, ето 2 примера


Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн. човека, които не спазват мерките. Това коментира по-рано математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

Според него вече сме влезли в зоната на турбуленциите: " Може да ни се случи да навлезем в зоната на напълно развитата турбулентност, в която навсякъде е дифузно разпръсването на вируса, а границата за това е 2000 случая на ден. Влезем ли тази зона, вече спокойно можем да се качим до 3000, 4000 или 5000 случая дневно".

Според проф. Витанов носенето на маски на открити обществени места е резонно. "Ако всички спазваха мерките, сега щяхме да сме около 500 случая на ден", категоричен беше математикът.

"Маските стават задължителни и на открито. Обсъдихме днес на дълго и широко плюсовете и минусите. Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако мерките се спазват. Даваме ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските ще са задължителни за всички", каза на свой ред здравният министър Костадин Ангелов. 

Премахването на санитарните ограничения в европейските страни след пика на коронавирусната пандемия през пролетта може да причини до 4-5 пъти повече смъртни случаи на континента в сравнение с април, обяви служител на Световната здравна организация. 

Притеснението нараства в Европа, тъй като с всеки изминал ден на континента се увеличават случаите на положителни проби, при това с 42% по-високо темпо отколкото в САЩ, казаха още от СЗО. 

От там припомниха, че прости мерки като социално дистанциране и носенето на маски от колкото се може по-голяма част от населението могат да спасят до 281 000 живота в Европа до 1 февруари.

Снимки: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ