Първокурсник в Софийския университет "Св. Климент Охридски" публикува снимки на стаята си в общежитието, в която трябва да прекара настоящата учебна година.

Стаята в блока не разполага дори с подова настилка. Дървената дограма е изолирана с тиксо, за да не влиза вятърът през фугите, пише offnews.bg.

Общежитието, което е от семеен тип, е двустайно. В него са настанени 3 момчета. Едната стая е единична, а другата двойна.

В своята студентът заварил две легла, едното - без матрак. Посъветвали го да се обърне към домакина на блока, за да получи такъв.

Пратиха ме да взема един матрак, който беше на земята в друга стая на блока. Целият беше покрит с косми и мръсотии, сподели първокурсникът Боян Радев.
 
Той е категоричен, че ще подаде жалба до Комисията по настаняване, за да бъде преместен в друга стая. Това може да се случи след 13 октомври, когато ще излезе второто класиране на студентите за общежитие. Ако получи отказ за пренастаняване, студентът казва, че е готов да заплати за ремонт на стаята, в която ще трябва да живее.

Студентите получават тази мизерия след истинска борба да се доберат до блоковете на Софийския университет в Студентски град. Тази година част от цената, която платиха, включваше дори излагането на личните им данни на показ - списъците с информацията кой в кой блок и стая е настанен бяха публикувани от Комисията по настаняване в интернет. Друга част от цената бяха многочасовите опашки, на които чакат, за да се настанят. А изненадата за някои беше, че са в стая със студенти от противоположния пол.

По повод гафовете в настанителната кампания преди дни ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков обяви, че основният проблем при настаняването на студентите в общежитията на ВУЗ-а е бил липсата на достатъчно стаи заради ремонтите и посочи, че се очаква те да приключат до 20 октомври.

Софийският университет и други университети правят ремонти. МОН и след това Министерският съвет осигуриха голяма сума, за разлика от друг път, за ремонт на студентски общежития. Нямаше как те да бъдат ремонтирани едновременно, защото няма как да освободим стаите от студенти наведнъж, така че се ремонтира поетапно и ремонтът не е свършил напълно, заяви проф. Герджиков пред членовете на Академичния съвет на Университета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!