В навечерието на празничните дни трафикът в цялата централна част на столицата е интензивен. Колони от автомобили има в района на бул. „Васил Левски”, ул. „Гурко” и ул. „Георги С. Раковски”. Автомобилите буквално пъплят около семафорите, предаде БГНЕС. 

Във връзка с предстоящите почивни дни служители на пътната полиция ще регулират пътищата при изходите на големите градове и основните автомобилни трасета и автомагистрали, заяви на брифинг в МВР, началникът на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция” главен инспектор Росен Рапчев.

„Служителите ще внимават за регулирането и ще санкционират водачите, които не спазват въведените забрани. В почивните дни контролът ще бъде насочен към водачите, употребили алкохол, неправоспособните, скоростните режими както и недопускане на движение на автомобили в лентата за аварийно спиране на автомагистралите. Както се очаква да се влоши обстановката, съвместно с щаба в АПИ сме създали организация за спиране на движението, особено на товарните автомобили на места, където няма сериозна валежна обстановка“, каза още инспектор Рапчев. 

По думите му съгласно заповедта на АПИ за забрана на тежкотоварно движение „Пътна полиция“ ще осъществява контрол. На 21, 22, 26.12.2018 г. и на 01.01.2019 г., съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура”, ще бъде ограничено движението на тежкотоварни превозни средства над 12 тона в часовете от 14 до 20 ч. 

В тази връзка, на територията, обслужвана от областната и столичната дирекция, ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, които да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението. 

Желязков обясни, че е създадена организация за контрол на тежкотоварните автомобили на гранично-пропускателните пунктове, защото статистиката показва, че 1 на 20 камиона се движи с неподходящи за сезона гуми. 

Министър Маринов с важна новина, засягаща всички шофьори! 

Маринов призова водачите да бъдат търпеливи и внимателни и да не предприемат заобикаляне на колона от автомобили, защото няма да могат, но е сигурно, че ще поставят в капан хиляди водачи, тръгнали към близките си. 

„Основният призив към водачите както на леки автомобили, така и на тежкотоварни, е да спазват пътните знаци и маркировка, защото не навсякъде може да има полицейски служители. Това, че няма, не означава, че водачът на тежкотоварния автомобил не трябва да се съобрази със знака, който забранява навлизането в участък, когато вали сняг. Знаете при ситуацията от неделя имаше и много съставени актове на такива водачи – 30 такива акта. Глобите са наистина сериозни. Освен, че има глоби, има принудителни административни мерки по отношение на превозното средство. Така че, за да не стигаме до тези крайности да се съобразяват с пътните знаци и с организацията на движението“, подчерта министърът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!