Възрастен мъж се е самоубил вчера в София. Според неговата внучка той не е издържал на изолацията, наложена заради епидемията от коронавирус.

Жената споделя за случилото се в една от фейсбук групите. 

"Дядо ми, който е на 86 години, просто се е заключил в апартамента си и се е самоубил. Не е издържал на изолацията, това също е жертва на коронавируса", пише жената.

Психолози признават, че мерките, които много хора са принудени да спазват, водят до депресии, които тепърва ще се проявяват. Те съветват възрастните и по-лабилните хора да търсят помощта на своите роднини или директно да се обърнат към специалист. 

Социалната изолация заради пандемията от новия коронавирус е вредна за здравето и е сравнима с изпушването на 15 цигари дневно. До това заключение е стигнал британски учен, цитирани от „Дейли стар".

Проучвания са установили, че социалната изолация повишава риска от смърт с 30%, подобно на затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма.

Поведенческият учен и професор по социална психология Стивън Райшър съветва британското правителство по премахването на ограничителните мерки.

„Проблемът със социалната изолация е самата изолация. За хората е вредно да бъдат изолирани от останалите. Това може да се сравни с изпушването на 15 цигари на ден”, предупреждава експертът. „Човешките същества са социални животни. За хората да бъдат свързани помежду си е изключително важно не само за психичното здраве, но и за физическото", допълва Райшър.