Стотици аплодираха първия патриотичен концерт-спектакъл  “Пазителите“ на Фондация „Нашият дом е България“ на сцената на летен фестивал „Опера на върховете“ на белоградчишката крепост.

Той е първият от общо четири концерта, които ще види публиката под открито небе сред уникалната природа на белоградчишките скали. Спектаклите са част от летния фестивал "Опера на върховете", в програмата на който Фондацията се включва за първи път с християнски и патриотични концерт-спектакли, каза продуцентът и режисьор на спектаклите Пламен Мирянов, цитиран от БТА.

Спектакълът "Пазителите" бе открит от видинския митрополит Даниил, кмета на Община Белоградчик Борис Николов и Пламен Мирянов. Мирянов, инициатор и основател на Фондация "Нашият дом е България", в своето слово при откриването каза че "основна цел на концертите спектакли е издигане националния дух на българите, популяризиране красотата на Родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България".

Концертът "Пазителите" е по музика на Георги Андреев и в него участваха Смесен хор на БНР, Прабългарска школа "Багатур", хор "Св. Йоан Кукузел", Врачанската филхармония, Женски хор "Ваня Монева" , Янко Лозанов, Пламен Бейков, Димитър Селенски, Любомир Петкашев, Йордан Биков, Веселин Калановски, Пламен Миранов и др.

Сценаристи на четирите концерта са Татяна Пандурска, доц. Павел Павлов, Георги Тодоров, Пламен Мирянов и доц. Венцислав Каравълчев, съобщават организаторите от фондация „Нашият дом е България“ на страницата си във Фейсбук.

Концертите са посветени на 13-вековната история на България, на Църквата Христова, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История Славянобългарска, 137 години от Съединението на Република България и на любовта към Бог и отечество.

Естествен декор са Белоградчишките скали и публиката по време на спектаклите се наслади и на мащабни възстановки на битки от Първото българско царство и на библейски събития, съобщава БТА.

В спектаклите са включени исторически, литературни и библейски текстове,  авторски музикални и танцови произведения. На откритата сцена предстои публиката да види Деси Добрева, Невена Цонева, ансамбъл "Българе", "Традиция",  ансамбъл "София 6", Софийския свещенически Хор, оркестъра при ансамбъл "Филип Кутев", квартет „Армейска песен“, Женски Хор „Нуша“ и др. 

Следват концертите „С нами Бог“( на 1 септември), „Моя древна земя“ (2 септември) и  “Химн на любовта“( 3 септември). 

Билети за концертите могат да се закупят онлайн, на касите на Софийска опера и балет и в Туристически информационен център – Белоградчик.

Началото на спектаклите е от 19:30 ч., уточняват организаторите.