Около 500 лв става средната пенсия в София-град и Бургас, където попринцип възнагражденията за старост са най-високи. Това показа проверка ден преди увеличението на пенсиите с 6.7%, пише "Телеграф".

В столицата възрастните са вземали средно 486 лв, показват данните на НОИ за първото тримесечие за 2020 г. Индексирането по швейцарско правило от днес ще ги направи 519 лв. 

Само с двайсетачка под 500 лв ще вземат бургазлии, ако тенденцията за възнагражденията е запазена и досега. Там хората ще получават 480 лв средно на месец.

Със сравнително високи пенсии ще са жителите на Варна и Перник. В морската столица хората ще взимат 448 лв, а в миньорския град - 475 лв. 

Ниски остават доходите на възрастните жители на Разград, Силистра, Търговище и Кърджали. С увеличението разградчани ще получават 336 лева. Под 350 лв се движат пенсиите в останалите три града.

Над 2 млн. 90 хил. пенсионери ще получат увеличение на пенсиите считано от днес, съобщиха от НОИ. Минималната пенсия става 250 лв. Максималният размер на пенсиите или сборът от пенсиите без добавките към тях се запазва на ниво 1200 лв. Така около 26 хил. българи, които взимат тавана, няма да получат увеличение.