Екстрадират в Германия дългополския Мирослав, който успя да източи 50 хил. евро от кредитни и дебитни карти в град Бамберг, съобщава Флагман бг.


Той бе арестуван в Слънчев бряг в края на октомври, където през лятото 41-годишният криминален гений се укриваше като обикновен работник. 

След задържането му магистратите от Бургаския окръжен съд прецениха, че той трябва да остане в ареста, тъй като ако бъде пуснат с по-лека мярка има сериозна опасност да се укрие.

Така до днес Мирослав изчакваше екстрадацията си към Германия зад решетките. Той сам е поискал да бъде предаден на властите в Германия.

В представената пред Окръжен съд - Бургас Европейска заповед за арест, са посочени фактическите обстоятелства на извършеното от Мирослав Б. деяние в Република Германия, за което според германското законодателство е предвидено наказание до десет години „Лишаване от свобода“.

Мирослав Б. се издирва за това, че действайки с корестни цели, в пет независими едно от друго деяние и с намерение да се сдобие с неправомерна имотна облага, в съучастие с други лица, неправомерно се разпоредил с близо 50 000 евро от банкова сметка на трето лице, без да има за това основание и разрешение.

Поведението му се квалифицира като престъпление „Компютърна измама“ по смисъла на Наказателния кодекс на Република Германия.

Бургаският окръжен съд намери, че по делото няма данни исканото лице да е осъдено за същото престъпление с влязла в сила присъда на български съд или съд на трета държава членка, да е изтърпял или изтърпява наказанието, или присъдата не може да бъде приведена в изпълнение според законодателството на държавата, в която е осъдено. Исканото лице е пълнолетен и наказателно отговорен според българското законодателство.

По делото е постъпила допълнителна информация, предоставена чрез прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас, от издаващата държава, касаеща даването на гаранция пред българските съдебни органи, че след процесуалните действия Мирослав Б. ще бъде предаден на Република България и  ако му бъде наложено наказание „Лишаване от свобода“ или друга мярка, изискваща задържане, те да бъдат изтърпени в изпълняваща Европейската заповед  държава - Република България. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ