Фирма, която е подала оферта за един от участъците на третата метролиния на ул."Шипка" до зала Арена Армеец не покрива изискванията на Метрополитен  за участие в търга, показва справката ни в профила на купувача.

Въпросната компания е Интерхолд, собственост на Десислав Герданов - сина на бивш кмет от ГЕРБ и известен с това, че строи предимно обекти от гражданското строителство - жилищни сгради, както и ВиК обекти.

Да се състезаваш без да отговаряш на изискванията

Бъдещият строител на новите участъци няма опит в метростроителството. Освен това не отговаря на нито едно от посочените изисквания.

В условията на Метрополитен е записано, че компаниите, които могат да участват в надпреварата за новия участък от третата метролиния трябва да имат поне 85 млн. лв оборот от проектиране и строителство за последните три години, да са изградили поне една подземна метростанция по милански метод и половин километър релсов път.

Новият играч сред кандидатите за метростроителство не отговаря нито с финансовото си състояние, нито с опита си.

Според данните, публикувани в КСБ, за последните три години оборотът на Интерхолд е 45 млн. лв. Фирмата не е строила тунели, както и релсов път. Въпреки това офертата е подадена. Вероятно това е, защото компанията е силна чрез политическите си връзки, а не с опита и ресурсите си.

Странни участници и победители

Около участниците в надпреварата за новите участници от третия лъч на метрото има и други интересни факти. Един от тях е, че за една от позициите оферта е подал само един участник. Така се получава т. нар. надбягване с един кон, при което реално няма кой да се състезава.

Сред желаещите да вземат метростанция и от ул. "Шипка" до бул. Цариградско шосе е и компанията Монолит, която напоследък се очертава като новия любимец на Метрополитен. Тя спечели метростанцията на бул. Вазов, също без да отговаря на изискванията.