Цифрите нямат значение, важна е тенденцията. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев относно рекордно горещия март месец.

"Това е десетият пореден месец, който е с рекордно висока температура. Близо 200 години не сме имали толкова топъл месец", обясни той, визирайки, че сме свидетели на аномалия.

"Прогнозите са такива, че това е прогноза, а не диагноза. Не винаги се сбъдва, както се очаква. Моделите трябва да се пренастроят и да се изчисляват по друг начин. 2023-а беше най-топлата година до момента, но това не се очакваше. Очакваше се да е през 2025-а - 2026-а", добави експертът. 

По думите му климатът се определя от много фактори - една част физически, една част човешки. 

"В момента виждаме избухване. Скоростта, с която става затоплянето сега, е безпрецедентна за последните 200 години. Това е по-притеснително от това, че месецът е по-топъл от предишния с 1-2 градуса", обясни Матев.

"В момента имаме на всеки 10 години с около 3 десети увеличение. Има места, на които затоплянето за последните 30 години е с 8 градуса. Това е на полюсите", каза още той.

Според него най-големият проблем е непредвидимостта. 

"Никой не знае какво да прави с бизнеса си и с това, което е започнал. Морската вода е с рекордно висока температура в Атлантика например. Нови изчисления показват, че там ще има 23 атлантически бури там, при норма 11", заяви Матев. 

Според него най-големият проблем е засушаването. 

"Проблемът не е, че валежите са по-малко от нормата. Сушата се прекъсва не от това, че не вали достатъчно, а че става изведнъж в огромни количества", уточни още климатологът.

По думите му се сблъскваме с условия, които не сме и предполагали, че може да ги имаме. 

"От горещините обаче ще дойде шоково застудяване другата седмица. В събота на места в Централна България ще паднат между 5-10 литра на кв./м. В средата на следващата седмица ще вали в цялата страна, ще има и гръмотевици. До 20-22 април температурите ще са около и под нормата. Ще ни се стори, че е доста по-студено, защото свикнахме на високи градуси", предупреди той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук